Για το Σπίτι Blog

Πως να πρωτοτυπήσεις με χριστουγεννιάτικες συνταγές!

Χριστουγεννιάτικες συνταγές

Η εορταστική περίοδος έχει ξεκινήσει για τα καλά και τα νοικοκυριά έχουν πάρει φωτιά για τις χριστουγεννιάτικες ετοιμασίες! Η εποχή που όλοι περιμένουμε κάθε χρόνο για να απολαύσουμε τα νόστιμα χριστουγεννιάτικα μπισκότα που μοσχομυρίζουν κανέλα και τα οικογενειακά τραπέζια με το άφθονο φαγητό, είναι επιτέλους εδώ!

Βέβαια αν θέλεις φέτος να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό και να το προσθέσεις στο Χριστουγεννιάτικο σου τραπέζι, έχουμε να σου προτείνουμε μερικές χριστουγεννιάτικες συνταγές από αυτές που συνηθίζουν να κάνουν διάφορες άλλες χώρες της Ευρώπης!

Φτιάξε χριστουγεννιάτικες συνταγές που θα σε ταξιδέψουν σε διάφορα μέρη της γης και εντυπωσίασε τους καλεσμένους σου με τις καινούριες και πρωτότυπες γεύσεις! Πάμε λοιπόν να τις δούμε!

Γερμανία

Στη Γερμανία το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων είναι το λεγόμενο Stollen Cake! Στο συγκεκριμένο κεικ πάντα δημιουργούν μια μικρή καμπούρα, η οποία συμβολίζει τις καμήλες που κουβαλούσαν τον Χριστό. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κεικ φρούτων που συνοδεύεται με ζεστό κρασί! Πάμε να δούμε πως θα γεμίσεις με χριστουγεννιάτικες μυρωδιές το σπίτι σου!

Christstollen with icing sugar

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ ΜΑΓΙΑΣ

  • 300 g σταφίδες
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • 100 g ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού
  • 100 g καραμελωμένη φλούδα λεμονιού
  • 100 g αλεσμένα αμύγδαλα
  • 125 ml ρούμι
  • 850 g αλεύρι σίτου
  • 1 κύβος φρέσκια μαγιά (περίπου 42 g)
  • 150 ml γάλα
  • 200 g βούτυρο
  • 2 αυγά
  • 100 g ζάχαρη
  • 2 ζάχαρη βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. κάρδαμο
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο

ΓΙΑ ΓΛΑΣΑΡΙΣΜΑ

  • 75 g βούτυρο
  • 150 g ζάχαρη για γλάσο

Βήμα 1

  • 300 γρ. σταφίδες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 100 γραμμάρια ζαχαρωμένη φλούδα λεμονιού
  • 125 ml ρούμι
  • 100 γραμμάρια ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού
  • 100 γραμμάρια αλεσμένα αμύγδαλα

Ανακατέψτε τις σταφίδες, το ξύσμα λεμονιού, τη ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού και τη ζαχαρωμένη φλούδα λεμονιού με το ρούμι και τα αλεσμένα αμύγδαλα. Άφησε το να εμποτιστεί για περίπου μία ώρα (για περισσότερη γεύση, μπορείς επίσης να το ετοιμάσεις την προηγούμενη ημέρα και να το αφήσεις να εμποτιστεί όλη τη νύχτα).

Βήμα 2

  • 850 γραμμάρια αλεύρι σίτου
  • 1 κύβος φρέσκιας μαγιάς (περίπου 42 g)
  • 150 ml γάλα
  • 1 πρέζα ζάχαρη

Βάλε το αλεύρι σε ένα μπολ και σχημάτισε μια μικρή κοιλότητα με τα δάχτυλά σου. Θρυμμάττισε τη μαγιά μέσα σε αυτό. Έπειτα, ζέστανε το γάλα για λίγο μέχρι να γίνει χλιαρό. Στη συνέχεια, ρίξε περίπου 2 κουταλιές της σούπας από το χλιαρό γάλα και μια πρέζα ζάχαρη πάνω από τη μαγιά και ανακάτεψε τα για λίγο στο κοίλο. Πασπάλισε με λίγο αλεύρι από πάνω. Επιπλέον, σκέπασε αυτό το μείγμα και άφησε το να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 15 λεπτά.

Βήμα 3

  • 200 γραμμάρια βούτυρο
  • 2 αυγά (μέγεθος Μ)
  • 100 g ζάχαρη
  • 2 φακελάκια ζάχαρη βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

Έπειτα, βάλε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια πάνω από το αλεύρι. Πρόσθεσε από πάνω τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλάτι, μαζί με τα μπαχαρικά. Πρώτα ανακάτεψέ τα όλα μαζί για λίγο και, στη συνέχεια, ζύμωσε δυνατά με τους γάντζους ζύμης του μίξερ στην υψηλότερη ταχύτητα για τουλάχιστον 5 λεπτά. Εν τω μεταξύ, πρόσθεσε σταδιακά το γάλα και ζύμωσε το. Τέλος, ζύμωσε για λίγο το μείγμα φρούτων-ρούμι-καρυδιών. Σκέπασε και άφησε το σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά.

Βήμα 4

Ζύμωσε ξανά για λίγο τη ζύμη, χώρισε τη σε δύο ίσα μέρη για δύο stollen. Έπειτα, σχημάτισε και τις δύο ζύμες σε μακρόστενες φραντζόλες. Τύλιξε περίπου το μισό stollen στη μακριά άκρη με τον κύλινδρο ζύμης.

Βήμα 5

Δίπλωσε το παχύτερο μέρος και σχημάτισε ξανά τη φρατζόλα με τα χέρια σου. Κάλυψε το ταψί με αλουμινόχαρτο και στη συνέχεια με χαρτί ψησίματος. Στη συνέχεια, τοποθέτησε το stollen στο ταψί, σκέπασε το και άφησε το να φουσκώσει για άλλα 30 λεπτά. Εν τω μεταξύ, προθέρμανε το φούρνο στους 200°C πάνω/κάτω. Μόλις σταματήσει να φουσκώνει, χαμήλωσε το φούρνο στους 160°C πάνω/κάτω. Ψήσε το Stollen για περίπου 45-50 λεπτά. Αν το Stollen σκουρύνει πολύ, κάλυψε το με αλουμινόχαρτο μέχρι να τελειώσει το ψήσιμο.

Βήμα 6

  • 75 γραμμάρια βούτυρο
  • 150 g ζάχαρη άχνη

Στην αρχή, λιώσε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία. Άλειψε τα stollen απευθείας με βούτυρο όσο είναι ακόμα ζεστά. Άφησε το να κρυώσει. Τέλος άλειψε ξανά με λιωμένο βούτυρο και πασπάλισε με ζάχαρη άχνη.

Ώρα για χριστουγεννιάτικες απολαύσεις!

Γαλλία

Στη Γαλλία ένα από τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι το λεγόμενο Bûche de Noël. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό κορμό όπου σερβίρουν οι Γάλλοι στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους.

Υλικά

  • 140gr ζάχαρη σε σκόνη
  • 100 gr  αλεύρι
  • 11gr αλσατική μαγιά
  • 250gr σοκολάτα
  • 200gr βούτυρο
  • 4 αυγά

Βήμα 1

Ξεχώρίσε τα ασπράδια από τους κρόκους

Βήμα 2

Στη συνέχεια, χτύπα τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη και 3 κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό, μέχρι να αφρατέψουν.

Βήμα 3

Έπειτα, πρόσθεσε σταδιακά το αλεύρι και τη μαγιά.

Βήμα 4

Επιπλέον, χτύπησε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σκληρά και δίπλωσε τα απαλά στο προηγούμενο μείγμα.

ΒΗΜΑ 5

Αφού προθερμάνεις το φούρνο στους 180°C, άνοιξε τη ζύμη σε ένα μακρόστενο, επίπεδο καλούπι (π.χ. ταψί), στρωμένο με χαρτί ψησίματος, σε πάχος 1 cm.

ΒΗΜΑ 6

Τοποθέτησε το μπισκότο στο φούρνο για 10 έως 15 λεπτά, το μπισκότο θα πρέπει να έχει πάρει ελαφρώς χρυσαφένιο χρώμα.

ΒΗΜΑ 7

Όταν βγάλεις το μπισκότο από το φούρνο, τοποθέτησε ένα καθαρό, υγρό πανί πάνω του, στη συνέχεια, γύρισε το και τύλιξε το. Άφησε το να κρυώσει.

ΒΗΜΑ 8

Έπειτα, σπάσε τη σοκολάτα και λιώσε την σε μπεν μαρί.

ΒΗΜΑ 9

Όταν λιώσει, πρόσθεσε το μαλακό βούτυρο και ανακάτεψε.

ΒΗΜΑ 10

Ξετύλιξε το κέικ και άπλωσε τα 2/3 της σοκολάτας πάνω του. Στη συνέχεια, γύρισε το κέικ πίσω στον εαυτό του.

ΒΗΜΑ 11

Κάλυψε το μπισκότο με την υπόλοιπη σοκολάτα και, στη συνέχεια, με ένα πιρούνι, πέρασε το από πάνω.

ΒΗΜΑ 12

Τοποθέτησε το στο ψυγείο.

Ιταλία

Οι ιταλοί είναι γνωστοί για την κουζίνα τους και για τις γεύσεις τους! Ένα από τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά των Ιταλών είναι η Cicerata. Ουσιαστικά πρόκειται για μελιτζάνες με μέλι που ονομάστηκαν έτσι επειδή τα κομμάτια της ζύμης είναι διαμορφωμένα για να μοιάζουν με ρεβίθια (ceci στα ιταλικά), είναι ένα γλυκό επιδόρπιο που σερβίρεται κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Υλικά

  • 6 ασπράδια αυγού
  • 5/5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 12 κρόκοι αυγών
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 2/4 φλιτζάνια εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • ¾ φλιτζάνι λικέρ γλυκάνισου
  • ¼ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα θρυματισμένα
  • 1 φλιτζάνι χυμό λεμόνι
  • χυμό από 8 πορτοκάλια
  • 3 φλιτζάνια μέλι
  • ξύσμα από 4 πορτοκάλια
  • ¼ φλιτζάνι χρωματιστά ψεκάσματα

Κάνε τη ζύμη:

Αρχικά χτύπα τα ασπράδια των αυγών μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Έπειτα, τοποθέτησε το αλεύρι στο μπολ ενός ηλεκτρικού μίξερ. Στη συνέχεια, τοποθέτησε μέσα και τους κρόκους αυγού, αλάτι, ¾ φλιτζάνι ελαιόλαδο, λικέρ γλυκάνισου και ζάχαρη. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική. Εάν είναι πολύ ξηρό, πρόσθεσε περισσότερο λικέρ. Εάν είναι πολύ υγρό, πρόσθεσε περισσότερο αλεύρι.

Αργότερα, κόψε σε κομμάτια τις μελιτζάνες, σε μέγεθος ρεβυθιού και προσπάθησε να τα κάνεις στρογγυλά. Στη συνέχεια, ζέστανε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τηγάνισε τα κομμάτια της ζύμης μέχρι να χρυσήσουν. Αφαίρεσε με ένα κουτάλι με σχισμή και στέγνωσε τα με χαρτί πετσέτες. Τακτοποίησέ τα σε 8 πιάτα, και βάλε από πάνω τα κομμένα αμύγδαλα και τα γευστικά φρούτα.

Ζέστανε το χυμό πορτοκαλιού σε μια κατσαρόλα και ανακάτεψέ το με το μέλι. Τέλος, ρίξε τη σάλτσα πάνω από κάθε μερίδα και πασπάλισε με τη σκόνη με τα χρώματα. Άφησε το σε θερμοκρασία δωματίου πριν γαρνίρεις με τη σάλτσα από πάνω. Άσε τις χριστουγεννιάτικες γεύσεις να σε ταξιδέψουν!

Μπορείς επίσης να δεις πως να προετοιμαστείς για το ρεβεγιόν στον παρακάτω σύνδεσμο: https://sellery.gr/revegion-protochronias/