Business Blog

Οδηγός επιλογής επαγγελματικών ψυγείων

οδηγός επιλογής επαγγελματικών ψυγείων

Σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης ή των σουπερ μαρκετ, μικρές ή μεγάλες, το επαγγελματικό ψυγείο αποτελεί τον κύριο εξοπλισμό. Μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα και την ταχύτητα εξυπηρέτησης μιας επιχείρησης, ακόμα και να σας εξοικονομήσει χρήματα.

Η σωστή επιλογή επαγγελματικών ψυγείων προϋποθέτει την γνώση των αναγκών της συγκεκριμένης επιχείρησης καθώς και τη σωστή διαχείριση του χώρου. Για αυτό τον λόγο πρέπει να εξετάσετε ορισμένα χαρακτηριστικά των επαγγελματικών ψυγείων, προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες σας και τη διαμόρφωση του χώρου σας.

Πάμε να δούμε παρακάτω σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται τα επαγγελματικά ψυγεία.

Κατηγορίες επαγγελματικών ψυγείων

Βιτρίνες Συντήρησης

1.Ψυγεία συντήρησης αναψυκτικών

Τα ψυγεία αυτά διαθέτουν περιορισμένο χώρο αποθήκευσης και είναι ειδικά για την τοποθέτηση των αναψυκτικών. Τα συγκεκριμένα ψυγεία έχουν θερμοκρασία από 2οC με 7οC, είτε θερμοκρασία -1οC με -4οC. Τα ψυγεία αυτά κάνουν ταχύτερη την εξυπηρέτηση των πελατών καθώς ο πελάτης μπορεί να πάρει από μόνος του αυτό που χρειάζεται. Είναι εύκολα στη χρήση και εξοικονομούν χώρο.

ψυγείο - αναψυκτικών

2.Ψυγεία συντήρησης κρασιών / ποτών

Τα συγκεκριμένα ψυγεία χρησιμεύουν στην συντήρηση κρασιών και ποτών για να παραμένουν δροσερά. Τα ψυγεία κρασιών διαθέτουν διαφορετικές θερμοκρασίες από αυτά των υπόλοιπων ποτών. Πιο συγκεκριμένα για να διατηρήσετε για παράδειγμα τα κόκκινα κρασιά πρέπει να τα συντηρήσετε στους 12 οC. Από την άλλη υπάρχουν και ψυγεία συντήρησης ποτών που έχουν χαμηλότερες θερμοκρασίες, δηλαδή από -1 οC μέχρι και 8 οC.

συντηρητης κρασιών επαγγελματικών ψυγείων
Συντηρητής κρασιών
πάγκος συντήρησης για μπύρες επαγγελματικών ψυγείων
Πάγκος συντήρησης για μπύρες

3.Ψυγεία συντήρησης snack bar – σαλατών

Τα ψυγεία συντήρησης snack bar- σαλατών, έχουν θερμοκρασία από 2 οC έως 10 οC. Χρησιμεύουν κυρίως για την συντήρηση κομμένων λαχανικών και διαφόρων σοσ που πουλάνε τα καταστήματα μαζικής εστίασης.

Ψυγείο βιτρίνα σαλατών επαγγελματικών ψυγείων

4.Ψυχόμενη βιτρίνα ψαριών

Τα ψυγεία – βιτρίνες ψαριών, συντηρούν τα ψάρια ώστε να παραμένουν φρέσκα. Η θερμοκρασία που διαθέτουν είναι είτε 2 οC έως 10 οC, είτε από – 1 οC έως και 5 οC.

Βιτρίνα ψυχόμενη προβολής ψαριών επαγγελματικών ψυγείων

5.Ψυγεία Κρεάτων – Αλλαντικών- Τυροκομικών

Η θερμοκρασία που διαθέτουν τα ψυγεία αυτά είναι από 2 οC έως 10 οC. Χρησιμεύουν κυρίως για την αποθήκευση πουλερικών, κρεάτων και τυροκομικών προϊόντων. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι και self service πράγμα που σημαίνει ότι η εξυπηρέτηση των πελατών είναι ταχύτερη.

Βιτρίνα κρεατικών - αλλαντικών - τυροκομικών

6.Ψυγεία – Βιτρίνες Ζαχαροπλαστείου

Η θερμοκρασία που διαθέτουν τα ψυγεία – βιτρίνες ζαχαροπλαστείου για τη συντήρηση των γλυκισμάτων είναι από 2 οC έως 10 οC. Αποτελούν απαραίτητο επαγγελματικό εξοπλισμό για ένα ζαχαροπλαστείο.

Βιτρίνα ψυχόμενη ζαχαροπλαστείου

7.Ψυγεία Self- Service

Τα ψυγεία self- service είναι πολύ εύχρηστα καθώς οι πελάτες μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνοι τους. Μπορείτε να αποθηκεύσετε από γαλακτοκομικά προϊόντα μέχρι και κρέατα και αλλαντικά. Η θερμοκρασία που έχουν συνήθως είναι από 2 οC έως 10 οC και ουσιαστικά η μόνη διαφορά που έχουν από τις προηγούμενες κατηγορίες εκτός των ψυγείων αναψυκτικών, είναι ότι οι πελάτες παίρνουν μόνοι τους αυτό που θέλουν. Επιπλέον υπάρχουν και ψυγεία self – service, τα οποία είναι ειδικά για τη συντήρηση φαρμάκων και η θερμοκρασία που διαθέτουν είναι από 1οC έως 15 οC.

self service κρεατικών - αλλαντικών - γαλακτοκομικών
Self Service βιτρίνα κρεατικών-αλλαντικών-γαλακτοκομικών
self service ψυγείο φαρμακείου
Self Service Ψυγείο Φαρμακείου

8. Ψυγεία – Θάλαμοι Ωρίμανσης

Οι θάλαμοι ωρίμανσης χρησιμεύουν σε κρεοπωλεία και σε σουπερ μαρκετ που αποθηκεύουν κρέατα. Τοποθετούνται σε ξεχωριστό μέρος από το χώρο εξυπηρέτησης και συνήθως αποθηκεύονται κρέατα και πουλερικά.

Θάλαμος Ξηράς Ωρίμανσης

9. Ψυγεία – Βούτα

Aegean 20 vitrina vouta

Τέλος τα ψυγεία βούτα διαθέτουν τις εξής θερμοκρασίες: -18/-23 οC  για να καταψύχουν τα προϊόντα, όπως πίτες και διάφορα λαχανικά και -2/+6 οC για την συντήρηση των τροφίμων.

Βιτρίνες Καταψύξεως

Βιτρίνα Παγωτού

Η θερμοκρασία που διαθέτει μια βιτρίνα παγωτού είναι γύρω στους – 14 οC έως και -24 οC, για να διατηρεί πάντα φρέσκο το παγωτό.

Μπαούλο με κρύσταλλα καταψύξεως

mpaoulo me kristalla katapsixeos

Τα μπαούλα με κρύσταλλα καταψύξεως διαθέτουν από -18 οC έως και – 26 οC. Μπορείτε να αποθηκεύσετε για παράδειγμα κατεψυγμένα προϊόντα που χρειάζονται αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες για να διατηρηθούν.

Όρθια βιτρίνα κατάψυξης

Οι συγκεκριμένες βιτρίνες έχουν θερμοκρασία από -18 οC έως και – 25 οC. Μπορείτε να αποθηκεύσετε τα ίδια προϊόντα με την προηγούμενη κατηγορία κατάψυξης, η μόνη διαφορά είναι ότι είναι οριζόντια και συνήθως μπορεί να διαθέτει μικρότερο χώρο σε σχέση με την προηγούμενη κατηγορία.

όρθια βιτρίνα κατάψυξης

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να εξετάσετε είναι το είδος της πόρτας που διαθέτουν τα επαγγελματικά ψυγεία.

Πόρτες επαγγελματικών ψυγείων

Ανοιγόμενες πόρτες

Αυτά τα ψυγεία συνήθως μπορούν να διατηρήσουν τις πόρτες ανοιχτές για όσο χρειάζεται πράγμα που το κάνει ιδιαίτερα πρακτικό για την φόρτωση και εκφόρτωση των προϊόντων. Ωστόσο, όταν οι πόρτες είναι ανοιχτές μπορεί να εμποδίζουν την κυκλοφορία, ειδικά αν ο χώρος είναι σχετικά στενός.

Πόρτες με κρύσταλλα

Πρόκειται για μια παραλλαγή των ψυγείων με τις ανοιγόμενες πόρτες, δηλαδή οι πόρτες ανοίγουν προς τη μια κατεύθυνση κάθε φορά. Το πλεονέκτημα τους είναι ότι διατηρούν τη θερμοκρασία και συντηρούν τα τρόφιμα. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξει επίσης πρόβλημα με την κυκλοφορία.

Ψυγεία Pass Through

Πρόκειται για ψυγεία που διαθέτουν πόρτες και μπροστά και πίσω. Αυτό επιτρέπει στο προσωπικό να φτιάξει κρύα πιάτα και στη συνέχεια να μπορεί να τα πάρει για εύκολο και γρήγορο σερβίρισμα.

Το υλικό της πόρτας αποτελεί επίσης έναν άλλο σημαντικό παράγοντα που πρέπει να εξετάσετε. Τα δύο κυριότερα υλικά πόρτας είναι οι συμπαγείς και οι γυάλινες.

Υλικό Πόρτας

Συμπαγείς πόρτες

Μπορείτε να τις καθαρίσετε εύκολα και διατηρούν χαμηλές θερμοκρασίες και πολύ καλή μόνωση του αέρα. Ωστόσο δεν μπορείτε να δείτε τι έχουν μέσα αν δεν τις ανοίξετε.

Γυάλινες πόρτες

Οι γυάλινες πόρτες δεν προσφέρουν την ίδια μόνωση με τις συμπαγείς πόρτες. Ωστόσο, διατηρούν την ενεργειακή απόδοση τους καθώς δεν χρειάζεται να ανοιγοκλείνετε τις πόρτες συχνά μιας και μπορείτε να δείτε τι έχει μέσα. Ωστόσο είναι δύσκολες στο καθάρισμα.

Αφού επιλέξετε τον κατάλληλο τύπο επαγγελματικού ψυγείου οφείλετε να προσέξετε ορισμένα ακόμα πράγματα που επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία των ψυγείων.  

Θερμοκρασία – Θερμοστάτης

Η σωστή θερμοκρασία ενός ψυγείου-κατάψυξης, σημαίνει και ομαλή λειτουργία του επαγγελματικού ψυγείου. Πλέον τα νεότερα μοντέλα επαγγελματικών ψυγείων είναι εξοπλισμένα με ψηφιακό θερμοστάτη, ο οποίος παρέχει ακριβέστερες μετρήσεις της θερμοκρασίας και κάνει πιο εύκολη την παρακολούθηση της θερμοκρασίας. Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε τα ψηφιακά θερμόμετρα που διαθέτει το κάθε ψυγείο που διαθέτετε, προκειμένου να γνωρίζετε οποιαδήποτε στιγμή αν το ψυγείο σας αντιμετωπίζει κάποια βλάβη. Έτσι θα αποφύγετε τυχόν αλλοιώσεις στα τρόφιμα που αποθηκεύετε μέσα στα ψυγεία. Επομένως, η απόκτηση επαγγελματικών ψυγείων με ψηφιακό θερμοστάτη αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τη σωστή λειτουργία της επιχείρησης σας!

Τύπος Ψύξης

Στα επαγγελματικά ψυγεία υπάρχουν 2 είδη ψύξης. Η στατική ψύξη και η στατική ψύξη με ανεμιστήρα. Η διαφορά αυτών των δύο τύπων ψύξης είναι πως στην στατική ψύξη το φρέον κυκλοφορεί στα τοιχώματα του ψυγείου. Είναι ιδανικό για την αποθήκευση παγωτού. Από την άλλη, το ψυγείο με στατική ψύξη με ανεμιστήρα, είναι ακριβώς το ίδιο με το προηγούμενο, απλά στο πάνω μέρος περιέχει ανεμιστήρα, προκειμένου να βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του αέρα μέσα στο ψυγείο. Συνήθως αυτό τον τύπο ψύξης τον συναντάμε στις όρθιες βιτρίνες για αναψυκτικά.

Τοποθέτηση μοτερ

Πολλά επαγγελματικά ψυγεία όπως τα self service μπορούν να έχουν το μοτερ τους ενσωματωμένο, αλλά υπάρχει και η επιλογή να τοποθετηθεί το μοτερ σε εξωτερικό χώρο.

Ο λόγος που μπορεί να επιλέξετε να τοποθετήσετε το μοτερ στον εξωτερικό χώρο είναι επειδή δημιουργείται μεγάλη θερμότητα, όταν έχουμε πολλά ψυγεία στο ίδιο μέρος. Ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο που υπάρχουν πολύ μεγάλες θερμοκρασίες, η λειτουργία πολλών μοτερ στον ίδιο χώρο θα προκαλέσει προβλήματα.

Ένας άλλος λόγος για να τοποθετήσετε το μοτερ στον εξωτερικό χώρο, είναι επειδή παράγει εξίσου πολύ θόρυβο, πράγμα που μπορεί να καταντήσει ενοχλητικό τόσο για εσάς όσο και για τους πελάτες σας.

Βέβαια πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η εγκατάσταση του μοτερ στον εξωτερικό χώρο πρέπει να γίνει από επαγγελματία ψυκτικό προκειμένου να συνδεθεί με το ψυγείο. Ωστόσο αν τυχόν η επιχείρηση σας βρίσκεται κοντά σε κάποια πολυκατοικία, καλό θα ήταν να βεβαιωθείτε ότι δεν δημιουργείτε πρόβλημα καθώς ο ήχος που παράγουν τα μοτερ μπορεί να είναι πολύ έντονος και διαρκής.

Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη επαγγελματικών ψυγείων, που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες ανάλογα με αυτό που χρειάζεται η επιχείρηση σας. Φυσικά, εκτός από το είδος του επαγγελματικού ψυγείου, καλό θα ήταν να εξετάσετε και τα