Για το Σπίτι Blog

Πως να καθαρίσεις μια σκούπα robot;

σκούπα robot

Ο σωστός και τακτικός καθαρισμός της σκούπας, θα δώσει μεγαλύτερο χρόνο ζωής στη σκούπα robot σου. Οι τρίχες, οι σκόνες και τα υπολείμματα που μπορεί να έχουν μείνει πάνω στην σκούπα robot είναι υπεύθυνα για την κακή απόδοση της και για αυτό πρέπει να έχεις στο νου σου να την καθαρίζεις τακτικά.

Προτού προχωρήσεις όμως στον καθαρισμό της σκούπας, σιγουρέψου ότι δεν την έχεις σε λειτουργία και ότι την έχεις αποσυνδέσει από την παροχή ρεύματος. Διάβασε παρακάτω τα σημεία που πρέπει να προσέξεις και να καθαρίζεις, ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά η σκούπα robot.

σκούπα robot roomba-74

Τρίχες και σκούπα robot

Αρχικά, κάτι που πρέπει να έχεις στο νου σου είναι ότι πολλές τρίχες συσσωρεύονται  στο κάτω μέρος της σκούπας. Επομένως αναποδογύρισε τη και μάζεψε τα υπολείμματα από τις τρίχες που παραμένουν στη σκούπα robot. Πολλές σκούπες διαθέτουν ειδικές βούρτσες για να μπορείς να αφαιρείς τις τρίχες και τα υπολείμματα πιο εύκολα. Καλό είναι να αντικαθιστάς τη βούρτσα της σκούπας, κάθε 6 με 12 μήνες.

Σύστημα φίλτρου και σκούπα robot

Επίσης και για λόγους υγιεινής αλλά και για να διατηρήσεις τη σκούπα robot σου λειτουργική, καλό είναι να ελέγχεις το σύστημα φίλτρου και να το καθαρίζεις τακτικά. Για να ανοίξεις το κάλυμμα της σκούπας, πιέζεις και τις δύο πλευρές. Στη συνέχεια αφαιρείς το φίλτρο για να το καθαρίσεις. Αδειάζεις το δοχείο από τις σκόνες που υπάρχουν μέσα και μετά το καθαρίζεις με τη βοήθεια της βούρτσας.

Αισθητήρες σκούπας

Εξίσου σημαντικό είναι να καθαρίζεις και τους αισθητήρες της σκούπας χάρη στους οποίους, οι σκούπες χαρτογραφούν το σπίτι και μπορούν να κινούνται μόνες τους μέσα στο σπίτι. Επομένως δεν θέλεις να υπάρξει κάποιο «ατύχημα» επειδή η σκούπα δεν θα μπορεί να δει από την πολλή σκόνη. Προκειμένου να καθαρίσεις τους αισθητήρες καλό είναι να συμβουλευτείς το εγχειρίδιο του κάθε κατασκευαστή ή να μεταβείς στην ιστοσελίδα του. Συνήθως όμως, τις περισσότερες σκούπες robot μπορείς να τις καθαρίσεις με ένα στεγνό πανί.  

Τροχοί σκούπας

Επιπλέον καλό είναι να κάνεις έλεγχο και στους τροχούς της σκούπας. Πολλές φορές μπορεί να έχουν κολλήσει σκουπίδια και υπολείμματα τα οποία εμποδίζουν την ομαλή κυκλοφορία της σκούπας. Για αυτό μπορείς να αφαιρέσεις τις βίδες που συγκρατούν τους τροχούς και να τους καθαρίσεις έναν έναν προσεκτικά.

σκούπα robot-rowenta

Πλευρική βούρτσα

Εννοείται πως πολύ σημαντικός είναι και ο καθαρισμός της πλευρικής βούρτσας της σκούπας. Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να αφαιρέσεις τις βίδες που συγκρατούν την πλευρική βούρτσα πάνω στη σκούπα robot. Στη συνέχεια τοποθέτησε τη ξανά στη θέση της. Καλό είναι να την αντικαθιστάς κάθε 3 με 6 μήνες για καλύτερα αποτελέσματα καθαρισμού.

Σφουγγαρίστρα

Τώρα αν η σκούπα robot που έχεις διαθέτει και σφουγγαρίστρα, τότε πρέπει να την καθαρίζεις και αυτήν. Πιέζεις στα πλαϊνά της βάσης της σφουγγαρίστρας και από τις δύο πλευρές για να την αφαιρέσεις. Στη συνέχεια αφαιρείς το πανάκι της σφουγγαρίστρας και το καθαρίζεις καλά με νερό και μόλις στεγνώσει θα το τοποθετήσεις και πάλι πίσω. Προσπάθησε να αλλάζεις το πανάκι της σφουγγαρίστρας κάθε 3 με 6 μήνες για να λειτουργεί ομαλά η όλη διαδικασία.

Τέλος, ο τακτικός καθαρισμός της σκούπας robot είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της σκούπας για μεγάλο χρονικό διάστημα και καθιστά πιο υγιές το περιβάλλον στο σπίτι. Καλό είναι να συμβουλευτείς και τον κατασκευαστή της σκούπας πριν προβείς σε οποιαδήποτε ενέργεια. Έτσι θα κάνεις τον καθαρισμό με τον πιο σωστό τρόπο. Φυσικά καλό είναι να καθαρίζεις σκούπα σε εξωτερικό χώρο ώστε να μην γεμίσει ο χώρος με σκόνη. Φρόντισε τη σκούπα robot σου όπως της αξίζει και θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο σε όλες τις δύσκολες στιγμές!