Για το Σπίτι Blog

Πλυντήριο ρούχων: 6 αιτίες που μυρίζει άσχημα και τι να κάνεις;

πλυντήριο ρούχων-μυρίζει

Το πλυντήριο ρούχων έχει ως σκοπό να καθαρίζει τα ρούχα σου από βρωμιές και να τα κάνει να μοσχομυρίζουν. Παρόλα αυτά έχεις παρατηρήσει ότι κάποιες φορές το πλυντήριο ρούχων μυρίζει άσχημα;

Οι λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι πολλοί και μπορείς να τους ανακαλύψεις διαβάζοντας παρακάτω. Φυσικά σε κάθε πρόβλημα υπάρχει και μια λύση. Επομένως παρακάτω σου έχουμε ετοιμάσει και όλες τις λύσεις προκειμένου το πλυντήριο σου να μην ξαναμυρίσει άσχημα ποτέ!

6 αιτίες που μυρίζει το πλυντήριο ρούχων σου

1. Η πλύση σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και η μη σωστή δόση απορρυπαντικού

Το πλύσιμο των ρούχων σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, μπορεί να οδηγήσει στον βαθύ καθαρισμό τους, με αποτέλεσμα να έχουν τα ρούχα δυσάρεστες οσμές. Η πλύση στους 60 βαθμούς σε όσα ρούχα στο επιτρέπουν, είναι η ιδανική λύση για να γίνει σωστή πλύση. Επιπλέον η μη σωστή χρήση απορρυπαντικού μπορεί και αυτή να οδηγήσει σε δυσάρεστα αποτελέσματα. Όταν χρησιμοποιείς λιγότερη δόση απορρυπαντικού από ότι πρέπει, τότε τα ρούχα σου είναι πιθανόν να μην καθαριστούν σε βάθος. Ενώ από την άλλη αν χρησιμοποιείς μεγαλύτερη ποσότητα από ότι πρέπει, τότε υπάρχει περίπτωση να μείνει υπόλειμμα από το απορρυπαντικό και αυτό αφήνει πάλι μια περίεργη οσμή.

2. Δυσλειτουργία αποχέτευσης και πρόβλημα με την παροχή νερού

Ένα σύνηθες αίτιο της δυσοσμίας του πλυντηρίου, είναι να μην λειτουργεί σωστά η αποχέτευση. Επομένως θα πρέπει να φέρεις οπωσδήποτε τεχνικό. Από την άλλη επίσης αν το πλυντήριο σου μυρίζει πολύ έντονα σαν χαλασμένο αυγό, τότε το πιο πιθανό να έχει βουλώσει η αποχέτευση. Για αυτό θα πρέπει να φωνάξεις πάλι έναν τεχνικό για να αποφράξει την αποχέτευση και να λειτουργήσει σωστά η παροχή νερού.

3. Μυρωδιά καινούριου υλικού

Συνήθως οι καινούριες συσκευές που διαθέτουν λάστιχα ή μέταλλα, έχουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά. Ωστόσο με τον καιρό με τα πλυσίματα που θα κάνεις η μυρωδιά αυτή θα εξασθενίσει και θα φύγει. Για ακόμα πιο γρήγορα αποτελέσματα μπορείς να αφήνεις ανοιχτή την πόρτα του πλυντηρίου ώστε να εξασθενίσει η μυρωδιά ακόμα πιο γρήγορα.

πλυντήριο ρούχων-μυρίζει

4. Αφήνεις τα ρούχα πολλές ώρες μέσα στο πλυντήριο ρούχων μετά την πλύση

Ένας ακόμη λόγος που μπορεί το πλυντήριο σου και τα ρούχα σου να έχουν άσχημη μυρωδιά είναι επειδή ξεχνάς να τα απλώσεις και τα αφήνεις πολλές ώρες μέσα στον κάδο του πλυντηρίου. Όταν τα ρούχα μένουν πολλές ώρες μέσα στο πλυντήριο, λόγω της υγρασίας που υπάρχει μετά την πλύση, δημιουργείται μούχλα. Επομένως καλό είναι να έχεις στο νου σου πότε τελειώνει το πλυντήριο. Προκειμένου να βγάλεις τα ρούχα κατευθείαν από το πλυντήριο και να τα απλώσεις. Μια ακόμη καλή πρακτική είναι να μην κλείνεις την πόρτα του πλυντηρίου με το που βγάζεις τα ρούχα από το πλυντήριο. Έτσι η υγρασία που έχει δημιουργηθεί θα εξατμιστεί.

5. Υπερφορτώνεις το πλυντήριο ρούχων

Πολλές φορές μπορεί να βάλεις παραπάνω ρούχα από αυτά που μπορεί να χωρέσει το πλυντήριο σου. Με αποτέλεσμα να μην πλυθούν σωστά και επομένως να έχουν περίεργη μυρωδιά μετά το πλύσιμο και να μην μοσχομυρίζουν. Για αυτό το λόγο μπορεί να αναγκαστείς να τα ξαναπλύνεις με αποτέλεσμα να σπαταλάς παραπάνω ρεύμα και νερό.

6. Ελλιπές καθάρισμα

Προκειμένου το πλυντήριο να μας παρέχει το μέγιστο των δυνατοτήτων του για μεγάλο χρονικό διάστημα, χρειάζεται φροντίδα.

Οφείλεις να ελέγχεις το εσωτερικό του πλυντηρίου ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα, το λάστιχο της πόρτας, το συρτάρι των απορρυπαντικών ώστε να μην υπάρχουν μέσα υπολείμματα και τα φίλτρα σε περίπτωση που έχουν γεμίσει χνούδια. Αν δεν κάνεις έλεγχο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανιστούν άσχημες μυρωδιές στο εσωτερικό του πλυντηρίου σου.

Πως θα αποφύγεις την εμφάνιση αυτών των οσμών όμως;

Το πλυντήριο ρούχων με την τόση σκληρή δουλειά που κάνει για να αφαιρέσει λεκέδες και βρωμιές από τα ρούχα, είναι λογικό κάποια στιγμή να αρχίσει να μυρίζει άσχημα. Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείς να κάνεις ώστε να αποφύγεις αυτή την άσχημη μυρωδιά. Πάμε να δούμε τι μπορείς να κάνεις σε διάφορες περιπτώσεις.

1. Καθάρισε το φίλτρο

Αν το πλυντήριο σου μυρίζει μούχλα, τότε μάλλον δεν στραγγίζει καλά. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αφαιρέσεις το φίλτρο από το πλυντήριο και να το καθαρίσεις με απορρυπαντικό και ζεστό νερό. Επειδή κάθε εταιρεία πλυντηρίου έχει τις δικές της οδηγίες, καλό είναι να τις συμβουλευτείς πρώτα πριν ξεκινήσεις το καθάρισμα. Συνήθως στο φίλτρο του πλυντηρίου μένουν χνούδια, σκόνες και υπολείμματα απορρυπαντικού, με αποτέλεσμα το φίλτρο να μην δουλεύει σωστά.

2. Καθάρισε τη θήκη του απορρυπαντικού

Με ένα υγρό πανάκι και ζεστό νερό μπορείς να καθαρίσεις τη θήκη που βάζουμε το απορρυπαντικό μέχρι να μην υπάρχει καμία κολλώδης επιφάνεια. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις μια παλιά οδοντόβουρτσα για τα σημεία που είναι δύσκολο να αφαιρέσεις.

3. Καθάρισε το λάστιχο και το εσωτερικό του πλυντηρίου

Μπορείς να πλύνεις το λάστιχο της πόρτας και το εσωτερικό του πλυντηρίου σου με απορρυπαντικό και ζεστό νερό. Μόλις βάλεις το απορρυπαντικό άφησε το 10 λεπτά να δράσει και μετά σκούπισε με ένα καθαρό πανάκι. Αφού το καθαρίσεις, είναι σημαντικό να κάνεις μια πλύση χωρίς ρούχα, προκειμένου να ξεπλυθούν τυχόν υπολείμματα απορρυπαντικού από το εσωτερικό του πλυντηρίου.

πλυντήριο ρούχων-μυρίζει

Κάνε μια πλύση χωρίς ρούχα σε μεγάλη θερμοκρασία

Για να έχεις ένα πλυντήριο εντελώς καθαρό από τη βρωμιά και τη μούχλα, καλό είναι να κάνεις μια πλύση χωρίς ρούχα σε μεγάλη θερμοκρασία και να χρησιμοποιήσεις ξύδι ή μαγειρική σόδα. Μετά μπορείς να βάλεις το πλυντήριο να κάνει και ένα γρήγορο ξέβγαλμα και έτσι θα είσαι σίγουρη ότι δεν θα υπάρχουν υπολείμματα ξυδιού ή μαγειρικής σόδας και δεν θα μπουν στα ρούχα σου.

Επομένως την επόμενη φορά που το πλυντήριο ρούχων σου μυρίζει άσχημα, μπορείς να ακολουθήσεις αυτές τις οδηγίες και να γλυτώσεις άμεσα από τη δυσοσμία στο πλυντήριο αλλά και στα ρούχα σου.

Διάβασε επίσης: https://sellery.gr/plyntirio-roychon-ola-osa-prepei-na-gnorizete/