Business Blog

Εργασία από το σπίτι: Αύξησε την παραγωγικότητα σου!

έπιπλα και οργάνωση για remote work

Πλέον ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν την εξ αποστάσεως εργασία ή ξεκινούν τις δικές τους επιχειρήσεις. Επομένως, η ύπαρξη ενός παραγωγικού χώρου-γραφείου στο σπίτι καθίσταται ζωτικής σημασίας. Ένα καλά σχεδιασμένο και οργανωμένο γραφείο στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αποδοτικότητα, τη συγκέντρωση και τη συνολική παραγωγικότητα της εργασίας. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε βασικά πολλαπλούς τρόπους οι οποίοι θα σε οδηγήσουν να δημιουργήσεις έναν παραγωγικό και εμπνευσμένο χώρο εργασίας στην άνεση του σπιτιού σου.

Εργονομικά έπιπλα γραφείου για αύξηση της παραγωγικότητας:

Η επένδυση σε εργονομικά έπιπλα γραφείου, όπως ρυθμιζόμενα γραφεία, εργονομικές καρέκλες και βάσεις οθονών, μπορεί να έχει βαθύτατο αντίκτυπο στην άνεση και την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Παρέχοντας εργονομική υποστήριξη, τα προϊόντα αυτά μειώνουν τον κίνδυνο μυοσκελετικών διαταραχών, βελτιώνουν τη στάση του σώματος και ελαχιστοποιούν την κόπωση. Όταν οι εργαζόμενοι αισθάνονται σωματικά άνετα, μπορούν να επικεντρωθούν περισσότερο στα καθήκοντά τους. Αυτό το γεγονός οδηγεί σε αυξημένη αποδοτικότητα και μειωμένα προβλήματα υγείας. Ο εργαζόμενος πρέπει να επιλέξει τα καταλληλότερα έπιπλα, που ταιριάζουν στο στυλ εργασίας του και στους περιορισμούς του χώρου του. Οφείλεις να επιλέξεις έπιπλα που έχουν ρυθμιζόμενο ύψος και οσφυϊκή υποστήριξη. Έτσι η στάση σώματός σου θα παραμένει σωστή χωρίς να επιβαρύνεις τη μέση και την πλάτη σου. Επομένως τα έπιπλα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για την αποτελεσματικότητα της δουλειάς από σπίτι.

παραγωγικότητα
παραγωγικότητα

Διαδίκτυο και δικτύωση υψηλής ταχύτητας:

Φυσικά όταν κάποιος δουλεύει από το σπίτι, οφείλει να φροντίσει για τη σταθερή και γρήγορη σύνδεση στο ίντερνετ. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείς να μένεις πάντα σε επικοινωνία με τους συναδέλφους σου και να είσαι πιο παραγωγικός. Για να το πετύχεις αυτό υπάρχουν διάφοροι τρόποι.

Router

Αρχικά, τοποθέτησε το router σε κεντρικό σημείο του σπιτιού σου. Κράτησε το router μακριά από εμπόδια όπως τοίχους, έπιπλα ή συσκευές που μπορεί να παρεμβάλλονται στο σήμα. Επιπλέον, απόφυγε την τοποθέτηση του δρομολογητή δίπλα από άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που εκπέμπουν ασύρματα σήματα, όπως τα ασύρματα τηλέφωνα ή τους φούρνους μικροκυμάτων. Ακόμη, θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ενημερώνεις το υλικολογισμικό και τις ρυθμίσεις του router σου. Με αυτόν τον τρόπο θα επωφεληθείς από τις βελτιώσεις επιδόσεων και διορθώσεων αφαλείας.

Επίσης, απόκτησε πρόσβαση στις ρυθμίσεις του δρομολογητή σου και βελτιστοποίησε διαμορφώσεις όπως η επιλογή καναλιού, η κατανομή εύρους ζώνης και οι ρυθμίσεις ποιότητας υπηρεσίας (QoS) για να δώσεις προτεραιότητα στις εφαρμογές που έχουν να κάνουν με την εργασία. Επιπρόσθετα, η διαχείριση εύρους ζώνης αποτελεί έναν άλλο σημαντικό παράγοντα για την γρήγορη και αποτελεσματική εργασία από το σπίτι. Αξιοποίησε τις ρυθμίσεις ποιότητας υπηρεσίας (QoS) για τις εργασίες που έχουν να κάνουν με την εργασία σου, περιορίζοντας τη χρήση εύρους ζώνης για μη απαραίτητες συσκευές ή εφαρμογές.

Ασφάλεια δικτύου και βελτίωση ταχύτητας Wi-Fi

Ταυτόχρονα πολύ σημαντικό είναι να ασφαλίσεις το δίκτυο σου. Όρισε έναν ισχυρό κωδικό για το Wi-Fi για να αποτρέψεις τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Φυσικά, μπορείς να ενεργοποιήσεις και πρωτόκολλα όπως το WPA2 (Wi-Fi Protected Access 2), για να διασφαλίσεις το απόρρητο και την ασφάλεια των δεδομένων σου.

Ένας ακόμη τρόπος για να βελτιώσεις την ταχύτητα του Wi-Fi σου, είναι να χρησιμοποιήσεις επεκτάσεις εμβέλειας Wi-Fi ή συστήματα Wi-Fi πλέγματος. Έτσι θα επεκτείνεις την κάλυψη και θα εξαλείψεις τις νεκρές ζώνες στο σπίτι σου. Τέλος αν ο δρομολογητής σου είναι παλιός και ξεπερασμένος, εξέτασε το ενδεχόμενο αναβάθμισης σε ένα νεότερο μοντέλο για βελτιωμένη απόδοση και ταχύτερες ταχύτητες. Βεβαιώσου ότι οι συσκευές σου είναι συμβατές με τα πιο πρόσφατα πρότυπα Wi-Fi για να αξιοποιήσεις πλήρως τα οφέλη των ταχύτερων συνδέσεων.

Τεχνολογία ενίσχυσης και παραγωγικότητας:

Εσύ που δουλεύεις από το σπίτι καλό είναι να επενδύσεις στον εξοπλισμό που σου κάνει πιο εύκολη τη δουλειά σου. Υπάρχουν διάφορα gadgets που διευκολύνουν κατά πολύ τον τρόπο εργασίας σου και σου εξοικονομούν χρόνο. Ταυτόχρονα ενισχύουν και την αποδοτικότητα σου. Για παράδειγμα οι διπλές οθόνες, τα ασύρματα πληκτρολόγια και τα εργονομικά ποντίκια, είναι μερικές ιδέες του τεχνολογικού εξοπλισμού που είναι must have. Φυσικά απαραίτητα είναι και τα διάφορα λογισμικά, τα οποία επίσης σου κάνουν πιο εύκολη τη δουλειά σου.

1.Έξυπνα σημειωματάρια

Για παράδειγμα, υπάρχουν έξυπνα σημειωματάρια που σου επιτρέπουν να γράφεις, να ψηφιοποιείς και να οργανώνεις τις σημειώσεις σου χωρίς κόπο. Αυτά τα σημειωματάρια συχνά συνοδεύονται από κάποιες εφαρμογές. Αυτές μπορούν να μετατρέψουν τις χειρόγραφες σημειώσεις σε επεξεργάσιμες ψηφιακές μορφές, καθιστώντας τες εύκολα αναζητήσιμες και κοινοποιήσιμες.

2.Ακουστικά, φορητές οθόνες, πληκτρολόγια/ποντίκια και scanner/εκτυπωτές

Ένα άλλο προϊόν που βοηθάει πολύ στη συγκέντρωση και στην παραγωγικότητα, είναι τα ακουστικά ακύρωσης θορύβου. Αυτά τα ασύρματα ακουστικά όχι μόνο αποκλείουν τους εξωτερικούς θορύβους. Ταυτόχρονα παρέχουν επίσης ήχο υψηλής ποιότητας για εικονικές συναντήσεις και κλήσεις συνδιάσκεψης, ενισχύοντας τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητά σου. Επιπλέον, ένας άλλος τρόπος αύξησης της παραγωγικότητας είναι οι φορητές οθόνες που μπορούν εύκολα να συνδεθούν σε φορητούς υπολογιστές ή smartphones. Αυτές οι ελαφριές και συμπαγείς οθόνες προσφέρουν εκτεταμένη πραγματική επιφάνεια οθόνης. Έτσι η πολυδιεργασία είναι πιο αποτελεσματική και άνετη.

Τα εργονομικά πληκτρολόγια βοηθούν στην βελτίωση της πληκτρολόγησης και προάγουν τη φυσική θέση του χεριού και του καρπού. Επομένως, μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμών από την επαναλαμβανόμενη καταπόνηση. Το ίδιο και τα εργονομικά ποντίκια. Διαθέτουν προσαρμόσιμα κουμπιά και άνετες λαβές και μπορούν να βελτιώσουν την ακρίβεια και την ευκολία χρήσης. Έτσι ελαχιστοποιούν την καταπόνηση του καρπού κατά τη διάρκεια μακρών περιόδων εργασίας. Επιπλέον, η επένδυση σε έναν αξιόπιστο εκτυπωτή, σαρωτή ή συσκευή all-in-one μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στις ανάγκες διαχείρισης εγγράφων. Είναι ένα απαραίτητο εργαλείο, με το οποίο εξοικονομείς πολύτιμο χρόνο αλλά και χρήμα καθώς δεν χρειάζεται να πληρώνεις συνέχεια εξωτερικούς εκτυπωτές.

παραγωγικότητα
παραγωγικότητα
παραγωγικότητα

3.Εφαρμογές παραγωγικότητας

Εξερεύνησε εφαρμογές διαχείρισης χρόνου και παραγωγικότητας, όπως το Todoist, το Trello ή το Asana. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να οργανώσεις εργασίες, να ορίσεις προτεραιότητες και να παρακολουθείς την πρόοδο. Αυτές οι εφαρμογές βοηθούν στον εξορθολογισμό των ροών εργασίας, διευκολύνουν τη συνεργασία και παρέχουν μια κεντρική πλατφόρμα για τη διαχείριση έργων και προθεσμιών.

4.Εφαρμογές Pomodoro

Χρησιμοποίησε εφαρμογές χρονοδιακόπτη που βασίζονται στην τεχνική Pomodoro, όπως το Focus Keeper ή το Forest, για να δομήσεις την εργασία σου σε εστιασμένα διαστήματα και σύντομα διαλείμματα.
Αυτές οι εφαρμογές προάγουν την παραγωγικότητα αποτρέποντας την εξουθένωση και διατηρώντας έναν υγιή ρυθμό εργασίας.


5.Εργαλεία εικονικών συναντήσεων

Παρέμεινε συνδεδεμένος με συναδέλφους και πελάτες μέσω πλατφορμών εικονικών συναντήσεων όπως το Zoom, το Microsoft Teams ή το Google Meet.
Αυτά τα εργαλεία προσφέρουν λειτουργίες τηλεδιάσκεψης, κοινής χρήσης οθόνης και συνεργασίας, καθιστώντας την απομακρυσμένη επικοινωνία και την ομαδική εργασία απρόσκοπτη.

6.Εφαρμογές παρακολούθησης χρόνου


Υπάρχουν εφαρμογές παρακολούθησης χρόνου, όπως το Toggl ή το RescueTime, που βοηθούν στην παρακολούθηση και ανάλυση του τρόπου με τον οποίο ξοδεύεις τις ώρες εργασίας σου.
Αυτές οι εφαρμογές παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του χρόνου σου, επιτρέποντάς σου να εντοπίζεις τα κενά παραγωγικότητας και να κάνεις τις ανάλογες προσαρμογές.

7.Εργαλεία αυτοματοποίησης


Εξερεύνησε εργαλεία αυτοματισμού όπως το Zapier ή το IFTTT που μπορούν να ενσωματώσουν διαφορετικές εφαρμογές και να εξορθολογήσουν επαναλαμβανόμενες εργασίες.
Η αυτοματοποίηση των διαδικασιών ρουτίνας εξοικονομεί χρόνο και μειώνει τη χειρωνακτική προσπάθεια, επιτρέποντάς σου να επικεντρωθείς σε πιο πολύτιμες και δημιουργικές εργασίες.

8.Ψηφιακοί βοηθοί

Αξιοποίησε ψηφιακούς βοηθούς όπως η Siri,η Google Assistant ή την Alexa. Με αυτές μπορείς να προγραμματίσεις υπενθυμίσεις και να πραγματοποιήσεις διάφορες εργασίες μέσω φωνητικών εντολών. Επομένως με αυτούς τους ψηφιακούς βοηθούς, αυξάνεις την παραγωγικότητα σου όταν δουλεύεις από το σπίτι.

Έξυπνες λύσεις αποθήκευσης και οργάνωσης

Οι έξυπνες λύσεις αποθήκευσης παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αποσυμφόρηση του χώρου εργασίας σου και στην αύξηση της παραγωγικότητας. Ακολουθούν ορισμένες βασικές επιλογές αποθήκευσης με έπιπλα που θα σε βοηθήσουν να οργανώσεις το γραφείο σου και να βελτιστοποιήσεις την αποδοτικότητά σου.

Ραφιέρες και βιβλιοθήκες

Τα ράφια και οι βιβλιοθήκες παρέχουν ευέλικτες επιλογές αποθήκευσης για βιβλία, ντοσιέ, υλικά αναφοράς και διακοσμητικά αντικείμενα. Επίλεξε ρυθμιζόμενα ράφια για να φιλοξενήσεις αντικείμενα διαφόρων μεγεθών. Χρησιμοποίησε κάδους, καλάθια ή κουτιά αποθήκευσης στα ράφια για να διατηρείς οργανωμένα τα μικρότερα αντικείμενα. Εξέτασε το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης επιτοίχιων ραφιών για να μεγιστοποιήσεις τον κατακόρυφο χώρο και να απελευθερώσεις χώρο στο δάπεδο.

παραγωγικότητα
παραγωγικότητα

1.Οργάνωση γραφείου και καλωδίων

Χρησιμοποίησε κάθετους οργανωτές γραφείου με χωρίσματα ώστε να μειώσεις την ακαταστασία πάνω στο γραφείο σου. Επιπλέον, η διαχείριση καλωδίων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός τακτοποιημένου και οργανωμένου χώρου εργασίας. Χρησιμοποίησε κλιπς καλωδίων, μανίκια καλωδίων ή δίσκους καλωδίων για να ομαδοποιήσεις και να δρομολογήσεις τα καλώδια, αποτρέποντας την εμπλοκή τους ή τη δημιουργία οπτικού χάους. Εξέτασε το ενδεχόμενο χρήσης ασύρματων περιφερειακών συσκευών ή περιφερειακών συσκευών Bluetooth για να ελαχιστοποιήσεις την ακαταστασία καλωδίων στο γραφείο σου.

2.Σωστός φωτισμός

Ο σωστός φωτισμός έχει σημαντικό αντίκτυπο τόσο στην παραγωγικότητα όσο και στη διάθεση στο χώρο εργασίας. Πάμε να δούμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο σωστός φωτισμός:

3.Ενισχυμένη παραγωγικότητα

Ο σωστός φωτισμός ενισχύει την παραγωγικότητα, προάγοντας την εγρήγορση, την εστίαση και τη συγκέντρωση. Ο επαρκής και καλά κατανεμημένος φωτισμός μειώνει την καταπόνηση και την κόπωση των ματιών. Έτσι σου επιτρέπει να δουλεύεις για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα χωρίς να αισθάνεσαι πνευματικά ή σωματικά εξαντλημένος. Βοηθά επίσης στη βελτίωση της ακρίβειας και στη μείωση των λαθών, ειδικά όταν εργάζεσαι σε θέσεις που απαιτούν προσοχή στη λεπτομέρεια.

4.Βελτίωση της διάθεσης και της ευεξίας


Ο σωστός φωτισμός συμβάλλει σε ένα θετικό και αναζωογονητικό περιβάλλον, το οποίο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη διάθεση και την ευημερία. Η έκθεση στο φυσικό φως ή στο τεχνητό φως που προσομοιάζει το φυσικό φως μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα σεροτονίνης, που συχνά αναφέρεται ως η “ορμόνη της ευτυχίας”, οδηγώντας σε βελτίωση της διάθεσης, των κινήτρων και της συνολικής ψυχικής ευεξίας.

έπιπλα και φωτισμός remote work
φωτισμός για remote εργασία

Συνοψίζοντας, ο σχεδιασμός ενός παραγωγικού γραφείου στο σπίτι είναι το κλειδί για την επίτευξη της επιτυχίας στην εργασία από το σπίτι. Ενσωματώνοντας βασικά επιχειρηματικά προϊόντα και έπιπλα γραφείου, βελτιστοποιώντας την τεχνολογία σου και δημιουργώντας έναν οργανωμένο και εμπνευσμένο χώρο εργασίας, μπορείς να μεγιστοποιήσεις την παραγωγικότητά σου και να ευδοκιμήσεις στις επαγγελματικές σου επιδιώξεις. Επένδυσε στο γραφείο του σπιτιού σου σήμερα και αύξησε την παραγωγικότητα σου!