Η κρεατομηχανή που θα επιλέξετε θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά σας στην επαγγελματική σας ζωή. Μπορεί να σας διευκολύνει ή να σας κάνει τη ζωή πιο δύσκολη αν δεν επιλέξετε σωστά. Θα πρέπει να γνωρίζετε κάποιες βασικές πληροφορίες προτού προβείτε στην αγορά κάποιου μηχανήματος.
Υπάρχουν οι χειροκίνητες και οι ηλεκτρικές κρεατομηχανές. Μία ακόμα κατηγορία είναι οι ψυχόμενες κρεατομηχανές. Ποια είναι αυτή όμως που θα ταιριάξει στη δική σας επιχείρηση;
Χειροκίνητες
Οι χειροκίνητες μηχανές φέρουν εργονομική μανιβέλα και ο χρήστης αλέθει χειροκίνητα το κρέας. Στηρίζονται στην άκρη του πάγκου ή έχουν τρύπες για να στερεώνονται σε ίσιες επιφάνειες. Είναι οικονομικές, ελαφριές, απλές στη χρήση και πιο ανθεκτικές από τις ηλεκτρικές, αφού δεν έχουν ηλεκτρομοτέρ. Επιπλέον, δεν χρειάζονται πρίζα για να λειτουργήσουν. Από την άλλη, συνήθως χρειάζεται να υπάρχει πάγκος με άκρη για να στερεωθούν, διαθέτουν μικρότερη χοάνη από τις ηλεκτρικές και παράγουν λιγότερα κιλά κιμά. Τέλος, πρόκειται για μια κουραστική διαδικασία καθώς ο χρήστης πρέπει να γυρνάει τη μανιβέλα συνεχόμενα.
Ηλεκτρική
Οι ηλεκτρικές μηχανές διαθέτουν ηλεκτρομοτέρ και είναι πιο ξεκούραστες στη χρήση καθώς η λειτουργία τους γίνεται με κουμπιά. Μπορούν να παράγουν συνεχόμενα κιμά χωρίς διακοπές και έχουν μεγαλύτερη απόδοση από τις χειροκίνητες μηχανές.
Ψυχόμενη
Οι ψυχόμενες κρεατομηχανές λειτουργούν με ψυκτικό κύκλωμα για τέλεια ψύξη στο ταψί και στην μπούκα διατηρώντας το κρέας σε άριστη κατάσταση. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η αλλοίωση του κρέατος και η ανάπτυξη βακτηριδίων. Επιπλέον, το καθάρισμα είναι πιο εύκολο επειδή η ψύξη αποτρέπει τον κιμά από το να κολλήσει στο μηχάνημα.
Χαρακτηριστικά
Υλικό
Οι περισσότερες κρεατομηχανές είναι κατασκευασμένες από μέταλλο για να είναι ανθεκτικές. Κάποια μοντέλα διαθέτουν και ανοξείδωτο κάλυμμα στο μοτέρ για ακόμη περισσότερη προστασία. Υπάρχουν και κάποιες πλαστικές κρεατομηχανές αλλά προορίζονται αποκλειστικά για οικιακή χρήση.
Ισχύς
Οι μηχανές που διαθέτουν πιο ισχυρό μοτέρ έχουν και μεγαλύτερη απόδοση, δηλαδή παράγουν περισσότερα κιλά κιμά.
Χοάνη
Συνήθως το μέγεθος της χοάνης είναι το ίδιο σε όλες τις κρεατομηχανές. Υπάρχουν κάποια μοντέλα με λίγο μεγαλύτερο μέγεθος χοάνης. Η μεγαλύτερη χοάνη βοηθάει στο να αλέθεται μεγαλύτερη ποσότητα κρέατος, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να γεμίζετε συνέχεια.
Εξαρτήματα
Αν επενδύσετε σε μια κρεατομηχανή με τη δυνατότητα προσθήκης εξαρτημάτων, τότε μπορείτε να έχετε κι ένα μηχάνημα για τυριά, λουκάνικα, ζυμαρικά και άλλα τρόφιμα και να εξοικονομήσετε χρήματα, αποφεύγοντας την αγορά ξεχωριστών μηχανημάτων.
Θα πρέπει να φροντίσετε για την ομαλή λειτουργία της κρεατομηχανής, ώστε να αποφευχθούν ζημιές. Στη χειροκίνητη κρεατομηχανή δεν θα πρέπει να ασκείτε πολλή δύναμη στον μοχλό, και να βάζετε για άλεση σκληρά κομμάτια κρέας, διότι μπορεί να σπάσει ο μοχλός ή κάποιο εξάρτημα. Στην ηλεκτρική θα πρέπει να προσέξετε να μην την λειτουργείτε ασταμάτητα για ώρες για να μην προκληθεί κάποια ζημιά στο μοτέρ. Επίσης, θα πρέπει να φροντίζετε για τη συντήρηση των μηχανημάτων. Έτσι, θα έχετε ένα αξιόπιστο μηχάνημα με μεγάλη διάρκεια ζωής!