Business Blog, Για το Σπίτι Blog

Τα πλεονεκτήματα του αερίου και του υγραερίου

κουζίνα αερίου

Οι οικιακές συσκευές αερίου έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα δημοφιλείς στα νοικοκυριά καθώς προσφέρουν οικονομία, αποδοτικότητα και ευκολία στη χρήση. Το Υγραέριο (Υγροποιημένο Αέριο Πετρελαίων LPG (Liquiefied Petroleum Gas), αποτελείται από ένα μείγμα Υδρογονανθράκων, με κυριότερα συστατικά το Προπάνιο και το Βουτάνιο. Οι υδρογονάνθρακες αυτοί σε κανονικές συνθήκες περιβάλλοντος είναι αέρια, τα οποία συνήθως υγροποιούνται υπό πίεση για τη μεταφορά και αποθήκευση. Το αέριο και το υγραέριο το συναντάμε σε φούρνους, σόμπες μανιτάρια, και άλλες οικιακές συσκευές.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν υπάρχει διαρροή;
Το Υγραέριο είναι άοσμο, γι’ αυτό προστίθενται τεχνητά κάποιες ειδικές ουσίες που του δίνουν αυτή την ιδιαίτερη μυρωδιά (Μερκαπτάνες), ώστε να γίνεται αντιληπτή κάθε πιθανή διαρροή. Μπορούμε, επίσης, να εντοπίσουμε διαρροή από το «θόλωμα» όταν κοιτάμε προσεκτικά την κοντινή περιοχή της διαρροής (λόγω του φαινομένου της διάθλασης) και σε μεγαλύτερης έκτασης διαρροή ο θόρυβος ή το πάγωμα στο σημείο που διαρρέει το υγραέριο. Επίσης, υπάρχουν ειδικά σπρέι ανίχνευσης διαρροής, με τα οποία ψεκάζουμε στο σημείο και εάν υπάρχει διαρροή εμφανίζονται φυσαλίδες. Μπορούμε να εφαρμόσουμε την ίδια τεχνική με σαπουνόνερο.

Τα πλεονεκτήματα

Ταχύτητα
Το μαγείρεμα με κουζίνα αερίου είναι πολύ πιο γρήγορο. Η θερμογόνος δύναμη του αερίου σε θερμίδες, είναι μεγαλύτερη του ηλεκτρικού ρεύματος. Τα μαγειρικά σκεύη θερμαίνονται πολύ πιο γρήγορα, φθάνοντας στην επιθυμητή θερμοκρασία και το φαγητό είναι έτοιμο πολύ πιο σύντομα.  Με τις εστίες αερίου έχουμε συνεχή και σταθερή παροχή θερμότητας χωρίς να επηρεάζεται από θερμοστάτες, οπότε και έχουμε άριστο, δυνατό βρασμό και τηγάνισμα. Η ισχύς σε KW μπορεί να φθάσει και 50% επιπλέον σε σύγκριση με ένα ηλεκτρικό μάτι.

Συντήρηση
Οι συσκευές αερίου έχουν ελάχιστες απαιτήσεις για συντήρηση. Ένα απλό καθάρισμα αρκεί για την καλύτερη λειτουργία και πολύ χαμηλό ποσοστό βλαβών, λόγω της απλής λειτουργία τους. Αυτό σημαίνει μακροχρόνια λειτουργία χωρίς προβλήματα.

Οικονομία
Το κόστος του αερίου είναι πολύ πιο χαμηλό από του ηλεκτρικού ρεύματος. Ειδικά, αν αναλογιστούμε ότι το μαγείρεμα ευθύνεται για το 38,4% της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης, η ταχύτητα στο μαγείρεμα βοηθάει στο να καταναλώνεται λιγότερη ενέργεια, συνεπώς είναι και πιο οικονομική επιλογή.

Ευκολία
Το υγραέριο μεταφέρεται εύκολα όταν βρίσκεται σε υγροποιημένη, υπό πίεση μορφή και έπειτα αποθηκεύεται σε Δεξαμενές και Φιάλες σε διάφορα μεγέθη, για βιομηχανική, εμπορική και οικιακή χρήση. Ο κάθε καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το μέγεθος, τον τύπο και τη θέση της δεξαμενής υγραερίου.

Επίσης, οι συσκευές αερίου έχουν πολύ εύκολη λειτουργία. Διαθέτουν διακόπτες για την αύξηση ή τη μείωση της ροής του αερίου, με άμεσα ορατό αποτέλεσμα κατά το μαγείρεμα και φυσικά τη συνεχή παροχή θερμοκρασίας στο σκεύος.

Οικολογία
Το υγραέριο είναι μία οικολογική επιλογή, καθώς συμβάλλει στη συρρίκνωση του αποτυπώματος του CO2 και παρουσιάζει μείωση στα οξείδια του αζώτου σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα. Επιπλέον, δεν καταναλώνεται ηλεκτρική ενέργεια, η οποία παράγεται ως επί το πλείστον από ρυπογόνα καύσιμα.

Ασφάλεια
Το υγραέριο είναι από τα ασφαλέστερα καύσιμα καθώς όλα τα χρόνια που χρησιμοποιείται έχουν σημειωθεί ελάχιστα ατυχήματα αναλογικά με τη χρήση του, τα περισσότερα από τα οποία προκλήθηκαν από ανθρώπινο λάθος.