Τώρα το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες, οι ηλεκτρονικές και οι οικιακές συσκευές μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα, λόγω της υπερθέρμανσης. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την απόδοση τους και τη διάρκεια ζωής τους. Με κάποιες απλές κινήσεις μπορείς να προλάβεις τυχόν ζημιές και δυσλειτουργίες.
Κλιματισμός
Μία καλή λύση είναι να έχεις ένα καλό κλιματιστικό, που κρατάει τον χώρο δροσερό και βοηθάει τις συσκευές στην ομαλή λειτουργία τους. Συσκευές όπως υπολογιστές, laptop, κινητά, tablet και γενικά όποιες συσκευές λειτουργούν με μπαταρία, αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα λόγω του καύσωνα.
Τοποθέτηση
Η θέση που θα έχει η κάθε συσκευή μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της. Θα πρέπει να προσέξεις να μην τοποθετείς συσκευές κοντά σε εστίες θερμότητας. Δηλαδή, μην τοποθετείς το ψυγείο πολύ κοντά στον φούρνο και μην αφήνεις το κινητό ή το laptop εκεί που χτυπάει ο ήλιος. Επίσης, τα ψυγεία και οι καταψύκτες πρέπει να βρίσκονται σε σκιερό μέρος. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, τότε μπορείς να κατεβάζεις την τέντα ή να κλείνεις το παντζούρι.
Ώρες λειτουργίας
Μπορείς να λειτουργείς τις συσκευές βραδινές ώρες, που η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή. Αν δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσεις μία συσκευή το πρωί ή το μεσημέρι, περίμενε μέχρι να πέσει ο ήλιος. Μπορείς, δηλαδή, να βάζεις πλυντήριο ρούχων το βράδυ, αν έχεις αυτή τη δυνατότητα.
Σκόνη
Η σκόνη είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην υπερθέρμανση των συσκευών, ειδικά στους υπολογιστές και τα laptops. Καθάριζε συχνά τον υπολογιστή σου με ένα πανί με μικροΐνες ή με ειδικά ηλεκτρικά φυσερά, τα οποία απομακρύνουν τη σκόνη.
Αδιάκοπη χρήση
Αν δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς μια συσκευή, μπορείς να την απενεργοποιήσεις ή να αναβάλεις τη λειτουργία της για όταν θα τη χρειάζεσαι πραγματικά. Καλό είναι να αποφεύγεται η συνεχής χρήση των συσκευών, χωρίς διακοπή. Μπορείς να αφήσεις το κινητό στην άκρη αν δεν το χρησιμοποιείς και να κλείσεις όλες τις ανοιχτές εφαρμογές, ώστε να μην υπερθερμαίνεται.
Φόρτιση και μπαταρία
Η μπαταρία των ηλεκτρονικών συσκευών επηρεάζεται έντονα από τη ζέστη. Φόρτισε το κινητό σου σε χώρο που κλιματίζεται. Επιπλέον, ή πλήρης φόρτιση και αποφόρτιση, επιδρούν αρνητικά στην μπαταρία. Κράτα την μπαταρία μεταξύ 30% και 80%. Επιπλέον, μην επιλέξεις κάποιον αμφιβόλου ποιότητας φορτιστή, διότι μπορεί να μεγιστοποιήσει το πρόβλημα.
Βγάλε την μπαταρία από το laptop
Αν υπάρχει η δυνατότητα να έχεις συνδεδεμένο το laptop στο ρεύμα, τότε βγάλε την μπαταρία και λειτούργησέ το μόνο από το ρεύμα. Έτσι δεν θα θερμαίνεται η μπαταρία, με συνέπεια να θερμαίνει και το laptop και θα βοηθήσεις την μπαταρία να έχει πιο καλή κατάσταση και να επιμηκυνθεί το προσδόκιμο ζωής της.
Όχι το laptop πάνω στον καναπέ
Μην τοποθετείς το laptop πάνω στον καναπέ, σε κουβέρτες ή μαξιλάρια αλλά μόνο σε σκληρές, λείες επιφάνειες. Τα ανεμιστηράκια στο εσωτερικό του laptop «τραβάνε» χνούδια, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν και να ανεβάζουν τη θερμοκρασία στο laptop.
Καθάρισε το laptop από μέσα
Αν γνωρίζεις την ανατομία του laptop, μπορείς να το ανοίξεις και να καθαρίσεις τη σκόνη που μαζεύεται στο ανεμιστηράκι και την κάρτα γραφικών. Χρειάζεται, όμως, πολλή προσοχή για να μην κάνεις κάποια ζημιά.
Καθαρισμός- συντήρηση
Πριν έρθει το καλοκαίρι καλό είναι να καθαρίζεις τις συσκευές σου, ώστε να τις προετοιμάζεις για τις υψηλές θερμοκρασίες. Καθάρισε το ψυγείο και τον καταψύκτη σου από τυχόν χνούδια και σκόνη, που είναι ένας βασικός λόγος υπερθέρμανσης. Αν το ψυγείο σου δεν είναι Full No Frost καλό είναι να κάνεις τακτική απόψυξη. Επίσης, άνοιγε την πόρτα του ψυγείου και του καταψύκτη, μόνο όταν είναι απαραίτητο, έτσι ώστε να μην χάνεται η ψύξη.
Εφάρμοσε τα παραπάνω tips για να βελτιώσεις τη λειτουργία των συσκευών σου, αν παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα λόγω θερμότητας, αλλά και για να προλάβεις κάποιο πρόβλημα που μπορεί να εμφανίσουν στο μέλλον.
Προστάτευσε τις συσκευές σου από τον καύσωνα!
26
Ιούλ