Για το Σπίτι Blog

Πώς να φροντίζεις σωστά τα χαλιά σου

σκουπες

Τα χαλιά τον χειμώνα ζεσταίνουν το σπίτι σου και περιορίζουν την υγρασία. Επιπλέον, αποτελούν κι ένα σημαντικό στοιχείο για τη διακόσμηση. Για να διατηρείς τα χαλιά σου σε καλή κατάσταση πρέπει να τα φροντίζεις και να τα προσέχεις. Χρειάζονται καθάρισμα και συντήρηση ώστε να είναι πάντα φρέσκα και όμορφα.

Αρχικά, θα πρέπει να έχεις κρατήσει το ταμπελάκι με τις οδηγίες καθαρισμού, για να μην κάνεις κάτι λάθος. Πρέπει να τα σκουπίζεις με την ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Αν ζεις με παιδιά ή έχεις κατοικίδια καλό είναι να βάζεις σκούπα συχνότερα. Αν τα χαλιά τοποθετημένα σε χώρους που χρησιμοποιούνται συχνά, όπως το σαλόνι και η κουζίνα, χρειάζονται πάλι συχνότερο καθάρισμα με τη σκούπα. Αν είναι ελαφριά χαλιά καλό είναι να τα σηκώνεις και να καθαρίζεις κι από κάτω τη σκόνη που μαζεύεται. 

Η οικιακή σκόνη και τα στερεά σωματίδια που μαζεύονται στο χαλί μπορεί να προκαλέσουν φθορές, συνεπώς πρέπει να γίνεται τακτικό σκούπισμα. Σε αντίθεση με την πεποίθηση πολλών ότι η σκούπα κάνει κακό στο χαλί, αυτό που κάνει κακό στην πραγματικότητα είναι η βρωμιά και η σκόνη. Ειδικά τα χαλιά και οι μοκέτες έχουν πολύ μεγάλη αντοχή στη σκούπα. Η συχνότητα του σκουπίσματος εξαρτάται, επίσης, και από την πυκνότητα του χαλιού. Όσο πιο πυκνό είναι ένα χαλί τόσο λιγότερο καθάρισμα χρειάζεται. 

Το χειμερινό χαλί καλό είναι να σκουπίζεται με τη φορά του πέλους. Στα καλοκαιρινά δεν έχει σημασία. Καλό είναι να αποφεύγεται το σκούπισμα στη μεγαλύτερη ισχύ της σκούπας, ώστε να μην προκαλούνται φθορές. Αν η σκούπα έχει ειδική ρύθμιση για σκούπισμα χαλιών και ειδικό εξάρτημα, χρησιμοποίησε αυτά για τον καθαρισμό των χαλιών σου.

Σε περίπτωση λεκέ, δηλαδή αν πέσει καφές ή κρασί επάνω, πρέπει να δράσεις γρήγορα, για να αποφύγεις τα χειρότερα. Με ένα πανί, που θα μουσκέψεις με χλιαρό νερό, προσπάθησε να αφαιρέσεις τον λεκέ ταμποναριστά, για να μην προκαλέσεις φθορές στις ίνες. Έπειτα, πρόσθεσε λίγο καθαριστικό χαλιών ή απορρυπαντικό πιάτων και καθάρισε, χωρίς πολύ τρίψιμο. Ξέβγαλε καλά, ώστε να μην αφήσει λεκέ το απορρυπαντικό. Σε κάποια χαλιά δεν μπορείς να βάλεις απορρυπαντικό της κουζίνας, για αυτό καλύτερα να διαβάσεις τις οδηγίες στο χαλί σου πριν κάνεις κάτι τέτοιο.

Κάποια επιπλεον tips: Μην πατάς με τα παπούτσια πάνω στα χαλιά. Βγάζε τα παπούτσια μόλις μπεις στο σπίτι. Επίσης, προμηθεύσου με προστατευτικά για τα έπιπλα που ακουμπάνε πάνω στο χαλί, διότι η πίεση που ασκούν στο χαλί μπορεί να κάνει ζημιά στο πέλος του χαλιού. Συνεπώς καλό είναι να έχεις προστατευτικά αλλά και να αλλάζεις θέση το χαλί ή τα έπιπλα μέσα στον χρόνο για να μην δημιουργείται φθορά στο πέλος. Αυτό βοηθάει και στην προστασία του χαλιού από τον ήλιο. Όταν το χαλί το χτυπάει ο ήλιος σε ένα σημείο είναι πιθανό να ξεθωριάσει. Για αυτό αν του αλλάζεις θέση, ειδικά αν βρίσκεται δίπλα σε μπαλκονόπορτα, μπορείς να αποφύγεις αυτή τη φθορά.

Τέλος, για καλύτερο και βαθύτερο καθαρισμό μπορείς να χρησιμοποιήσεις στα χαλιά σου ατμοκαθαριστή, μία φορά τον χρόνο. Ο ατμοκαθαριστής καθαρίζει από βακτήρια, ακάρεα και φρεσκάρει τα χαλιά.