Το μαλλί της γριάς μας θυμίζει όμορφες και γλυκές στιγμές της παιδικής μας ηλικίας! Η εντυπωσιακή του εμφάνιση, που μοιάζει με συννεφάκι από ζάχαρη σε λευκό ή ροζ χρώμα, συνήθως, κάνει τα παιδιά να ξετρελαίνονται για αυτό. Αποτελείται από νήματα ζάχαρης κι έχει κολλώδης υφή.
Αυτό το ενδιαφέρον γλύκισμα πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη τον 18ο αιώνα. Το πρώτο μηχάνημα κατασκευάστηκε από τον οδοντίατρο Γουίλιαμ Μόρισον και τον ζαχαροπλάστη Τζον Γουόρτον, το 1897 στο Νάσβιλ του Τενεσί. Το παρουσίασαν για πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση του Σεντ Λούις το 1904. Μετά από αυτό, η πρώτη αυτόματη μηχανή για μαλλί της γριάς παρασκευάστηκε το 1972.
Σε διάφορα μέρη του κόσμου υπάρχουν διαφορετικές παραλλαγές του μαλλιού της γριάς. Στην Περσία έχουν το “πασμάκ” και στη Τουρκία το “πισμανίγε”, τα οποία περιέχουν και αλεύρι κι έχουν πιο στερεή υφή. Σερβίρονται σε μπουκιές και τρώγονται με πηρούνι. Το “φόι τονγκ” συνηθίζεται να καταναλώνεται σε θρησκευτικές γιορτές της Ταϊλάνδης. Έχει άρωμα γιασεμιού και χρυσοκίτρινη όψη. Ενώ υπάρχει και σε άλλες χώρες με την ίδια συνταγή αλλά με διαφορετικό όνομα. Για παράδειγμα, στη Γαλλία το ονομάζουν “barbe à papa”, που σημαίνει η “γενειάδα του μπαμπά”. Στην Αμερική παλιά ήταν γνωστό ως “το νήμα των νεράιδων”.
Αρκετά χρόνια πριν, μάλιστα, καθιερώθηκε στην Αμερική και ημέρα αφιερωμένη στο μαλλί της γριάς, η 7η Δεκεμβρίου! Αν και είναι σε όλους μας γνωστό το μαλλί της γριάς με την κλασσική του μορφή, δηλαδή στο ξυλάκι, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι σερβιρίσματος. Υπάρχουν συνταγές για όλα τα γούστα. Ένας τρόπος είναι να συνδυαστεί με τον καφέ ή το τσάι, αφήνοντας μία μπάλα μαλλιού της γριάς να λιώσει από πάνω και να δώσει μια ευχάριστη γλυκιά νότα στη γεύση του ροφήματος αλλά και μία εντυπωσιακή εμφάνιση. Άλλη ιδέα είναι να συνδυαστεί με παγωτό, δημιουργώντας πολύχρωμα σάντουιτς παγωτού, ή ακόμα και μία τούρτα με μαλλί της γριάς και marshmallows!