Το σκούπισμα είναι από τις πιο κουραστικές δουλειές του σπιτιού. Χρειάζεσαι μία καλή ηλεκτρική σκούπα για να σου κάνει τη ζωή πιο εύκολη.
Είδη ηλεκτρικής σκούπας
Υπάρχουν διάφορα είδη ηλεκτρικής σκούπας. Αυτά είναι:
1. Οι κλασικές ηλεκτρικές σκούπες: Οι κλασικές σκούπες είναι αυτές που διαθέτουν ένα κυρίως σώμα με ρόδες και έναν σωλήνα με ένα πέλμα απορρόφησης.
2. Οι όρθιες σκούπες: Οι όρθιες σκούπες ενσωματώνουν όλα τα μέρη στον σωλήνα. Συνήθως, λειτουργούν καλύτερα στα χαλιά.
3. Τα επαναφορτιζόμενα σκουπάκια/ σκούπες stick: Είναι είτε με καλώδιο, είτε ασύρματα και βολεύουν γιατί είναι δύο σε ένα: και σκούπα και σκουπάκι.
4. Οι σκούπες ρομπότ: Οι σκούπες ρομπότ λειτουργούν μόνες τους, χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη. Βέβαια, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το συμβατικό σκούπισμα. Είναι, όμως μία πολύ καλή λύση για τη συντήρηση του σκουπίσματος.
5. Οι επαγγελματικές σκούπες: Οι επαγγελματικές σκούπες λειτουργούν είτε με ξηρή είτε με υγρή αναρρόφηση.
Απορροφητικότητα ηλεκτρικής σκούπας
Η απορροφητικότητα είναι αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο στην ηλεκτρική σκούπα. Υπάρχει η αντίληψη ότι όσα περισσότερα watt είναι μία σκούπα τόσο μεγαλύτερη απορροφητικότητα έχει. Όμως, αυτό δεν είναι πάντα σωστό. Δύο σκούπες με τα ίδια watt μπορεί να μην έχουν την ίδια απορροφητικότητα. Θα πρέπει να κοιτάμε τον δείκτη επιδόσεων που βρίσκεται στην ετικέτα της σκούπας. Επίσης, καλό είναι να λαμβάνουμε υπόψη την επίδοση σε σκληρά πατώματα και σε χαλιά.
Θόρυβος
Ο θόρυβος είναι ένας παράγοντας που πρέπει να σκεφτείς, ειδικά αν έχεις μωρό ή μικρό παιδί. Χρειάζεσαι μία σκούπα που να μην κάνει πολύ θόρυβο, έτσι ώστε να μην ξυπνάει το μωρό ή να μην ενοχλούνται οι υπόλοιποι στο σπίτι. Τον θόρυβο που θα κάνει μία σκούπα θα τον δεις από τα dB της σκούπας.
Ενεργειακή κλάση
Από τον βαθμό της ενεργειακής κλάσης θα καταλάβεις την κατανάλωση ενέργειας που κάνει η σκούπα. Συνεπώς, θα ξέρεις αν έχει χαμηλό ή υψηλό κόστος λειτουργίας. Η κλίμακα ενεργειακής κλάσης είναι A-G. Οι ηλεκτρικές σκούπες με ενεργειακή κλάση Α είναι πιο ακριβές αλλά θα σε βοηθήσουν να κάνεις οικονομία, διότι κάνουν μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και ρεύματος. Οπότε, σε συμφέρει να πάρεις μία σκούπα με υψηλή ενεργειακή κλάση.
Ηλεκτρική σκούπα με σακούλα ή χωρίς;
Υπάρχουν οι σκούπες με σακούλα και οι σκούπες χωρίς σακούλα. Οι σκούπες χωρίς σακούλα σε βοηθούν να εξοικονομήσεις χρήματα, καθώς δεν χρειάζεται να αγοράζεις τις σακούλες. Όμως, έχεις το καθάρισμα του κάδου της ηλεκτρικής σκούπας,
Φίλτρο
Τα φίλτρα συγκρατούν τη σκόνη μέσα στην ηλεκτρική σκούπα. Αν έχει στο σπίτι κάποιος αλλεργίες, καλό είναι να επιλέξεις σκούπα με φίλτρο HEPA.
Μέγεθος και βάρος
Το μέγεθος και το βάρος είναι αρκετά σημαντικά, ειδικά αν μένεις σε διώροφο ή πρέπει να τη σηκώνεις για να αποφύγεις εμπόδια. Επίσης, αναλογίσου πόσο χώρο διαθέτεις για την αποθήκευση της σκούπας. Αν δεν υπάρχει χώρος στο σπίτι σου, καλύτερα να επιλέξεις μία πιο μικρή σκούπα.
Εξαρτήματα
Τα εξαρτήματα της ηλεκτρικής σκούπας σε ενδιαφέρουν, αν θέλεις να καθαρίζεις και ταπετσαρίες από έπιπλα ή άλλες επιφάνειες γενικά εκτός από το πάτωμα και το χαλί. Επίσης, σε βοηθούν να φτάνεις σε γωνίες που δεν χωράει η κανονική κεφαλή της σκούπας. Οπότε, είναι πολύ χρήσιμα εργαλεία.
Κατοικίδια
Αν έχεις κατοικίδια, να ξέρεις ότι υπάρχουν σκούπες που είναι φτιαγμένες για αυτόν τον σκοπό. Μπορούν να απορροφούν αποτελεσματικά τις τρίχες, διαθέτουν ειδικά εξαρτήματα και βούρτσες και φίλτρα για τις οσμές.
Κυκλωνική τεχνολογία
Η κυκλωνική τεχνολογία είναι στην ουσία μία τεχνολογία που στροβιλίζει τον αέρα που εισέρχεται μέσα στη σκούπα, με αποτέλεσμα να στέλνει τη σκόνη στον πάτο της σκούπας. Υπάρχει και η πολυκυκλωνική σκούπα η οποία διαθέτει πολλούς κυκλώνες στο εσωτερικό της.
Καλώδιο
Σε ενδιαφέρει, επίσης, το μήκος του καλωδίου της σκούπας. Δηλαδή, όσο πιο μακρύ το καλώδιο τόσο πιο εύκολα θα κάνεις τη δουλειά σου χωρίς να χρειάζεται να διακόπτεις το σκούπισμα για να βάλεις τη σκούπα σε άλλη πρίζα.
Οπότε, με όλα αυτά τα δεδομένα, μπορείς να σκεφτείς ποιες είναι οι δικές σου ανάγκες και να επιλέξεις σωστά!