Η γιορτή του Halloween λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο τη 31η του Οκτώβρη. Τα τελευταία χρόνια αυτή η γιορτή έχει έρθει και στη χώρα μας. Συνήθως τα παιδιά φοράνε τρομακτικές μάσκες ή στολές και πηγαίνουν σε πάρτι. Αν λοιπόν έχεις παιδιά και θέλεις να οργανώσεις το δικό σου Halloween party, τότε ήρθε η ώρα να περάσεις δημιουργικό χρόνο στην κουζίνα σου!
Το Halloween σου δίνει την ευκαιρία να γίνεις για άλλη μια φορά δημιουργικός/-ή και να ξετυλίξεις το μαγειρικό σου ταλέντο. Επομένως, εκμεταλλεύσου το για να φτιάξεις νόστιμες λιχουδιές και φαγητά που θα ξετρελάνουν τους καλεσμένους σου!
Έχουμε να σου προτείνουμε διάφορα πιάτα που θα μπορούσες να φτιάξεις αυτή τη βδομάδα. Φυσικά το κύριο συστατικό αυτών των πιάτων, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την κολοκύθα, το σήμα κατατεθέν του Halloween. Με το συγκεκριμένο συστατικό, μπορεί κανείς να μαγειρέψει και αλμυρά αλλά και γλυκά γεύματα. Πάμε λοιπόν να αρχίσουμε παραθέτοντας κάποιες από τις συνταγές μας με κύριο συστατικό την κολοκύθα.
Κολοκυθόσουπα αλα Halloween
Παρόλο που μπορεί να έχεις βαρεθεί να το βλέπεις ως προτεινόμενο πιάτο για το Halloween, παραμένει ένα από τα πιο γευστικά και ταυτόχρονα υγιεινά πιάτα. Φυσικά μιλάμε για την περίφημη κολοκυθόσουπα. Για να το φτιάξεις σου παραθέτουμε παρακάτω τα υλικά αλλά και τον τρόπο εκτέλεσης.
Υλικά
- 1 κιλό κολοκύθα
- 2 κουτ. Σούπας ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 700 ml ζωμός λαχανικών/ κοτόπουλου
- 150 ml κρέμα γάλακτος
- 2 ½ φλιτζάνια νερό
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Βήμα 1
Αρχικά ζέστανε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και στη συνέχεια τσιγάρισε 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια, μέχρι να γίνουν μαλακά αλλά να μην πάρουν χρώμα.
Βήμα 2
Έπειτα πρόσθεσε 1 κιλό κολοκύθα, κομμένη σε κομμάτια, στο τηγάνι και μετά συνέχισε το μαγείρεμα για 8-10 λεπτά και ανακάτεψε περιστασιακά μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει και να αρχίσει να παίρνει χρυσαφί χρώμα.
Βήμα 3
Στη συνέχεια, ρίξε στο τηγάνι 700 ml ζωμό λαχανικών/ κοτόπουλου και αλατοπιπέρωσε. Άφησε το να πάρει βράση και στη συνέχεια σιγόβρασε για 10 λεπτά την κολοκύθα μέχρι να γίνει μαλακή.
Βήμα 4
Τέλος, ρίξε την κρέμα στο τηγάνι και άφησε τη να βράσει και στη συνέχεια φτιάξε πουρέ με ένα μπλέντερ χειρός. Για εξαιρετικά βελούδινη υφή, πέρασε τη σούπα από κόσκινο.
Γλυκιά κολοκυθόπιτα με Halloween πινελιές
Μετά το αλμυρό πιάτο σειρά έχει και μια γλυκιά συνταγή για να σου τρέχουν τα σάλια. Η συγκεκριμένη συνταγή για κολοκυθόπιτα έχει απίστευτη γεύση και είναι κρατσανιστή. Ό,τι πρέπει για πρωϊνό ή ακόμη και για κολατσιό. Εννοείται πως θα αποτελεί κύριο γλυκό του πάρτι σου!
Υλικά
- Σπιτική ζύμη για πίτα
- 2 φλιτζάνια πουρέ κολοκύθας
- 3 αυγά
- 1 και ¼ λευκή ή καστανή ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας άμυλο καλαμποκιού
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 και ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ
- ¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο αλεσμένο
- 1/8 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
- 1/8 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι
- 240 ml κρέμα γάλακτος
- 60 ml γάλα 2%
Για τα cranberries θα χρειαστείς
- 120 γρ. φρέσκα κράνμπερι
- 400 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 240 ml νερό
Εκτέλεση
Βήμα 1
Αν θα γαρνίρεις με cranberries ετοίμασε πρώτα αυτά. Αρχικά, τοποθέτησε τα cranberries σε ένα μεγάλο μπολ. Σε μια μέτρια κατσαρόλα, βάζουμε 1 φλιτζάνι ζάχαρη και νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά. Έπειτα περιχύνουμε τα cranberries με σιρόπι ζάχαρης και ανακατεύουμε. Άφησε τα cranberries να καθίσουν σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 6 ώρες. Θα παρατηρήσετε ότι το σιρόπι ζάχαρης είναι αρκετά πηχτό μετά από αυτό το χρονικό διάστημα. Στραγγίζουμε τα cranberries από το σιρόπι και από πάνω ρίχνουμε ένα φλιτζάνι ζάχαρη. Ρίχνουμε τα cranberries καλύπτοντας τα γύρω-γύρω. Στο τέλος, άφησε τα cranberries να στεγνώσουν πάνω σε μια λαδόκολλα για τουλάχιστον 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο.
Βήμα 2
Δεύτερον φτιάξτε τη δική σας ζύμη για πίτα ή επιλέξτε μια έτοιμη από το σούπερ μάρκετ.
Βήμα 3
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190οC.
Βήμα 4
Ρίξε λίγο αλεύρι στον πάγκο της κουζίνας και άπλωσε τη ζύμη εκεί πάνω. Έπειτα τοποθέτησε τη ζύμη σε ένα ταψί για πίτα. Δίπλωσε οτιδήποτε προεξέχει από τη ζύμη μέσα στο ταψί για να σχηματ΄σεις μια παχύρευστη επιφάνεια γύρω από την πίτα. Άλειψε τις άκρες με μείγμα αυγού.
Βήμα 5
Ψήσε την κρούστα της πίτας. Στρώσε την κρούστα της πίτας πάνω σε λαδόκολλα και ψήσε τη για 10 λεπτά. Έπειτα αφαίρεσε την πίτα από τον φούρνο, τρύπησε το κάτω μέρος της κρούστας παντού, με ένα πιρούνι, ώστε να δημιουργηθούν αεραγωγοί ατμού. Έπειτα βάλτε τη στο φούρνο 7-8 λεπτά ακόμη, μέχρι το κάτω μέρος της πίτας να ροδίσει.
Βήμα 6
Φτιάχνουμε τη γέμιση της κολοκυθόπιτας. Χτύπησε την κολοκύθα, τα τρία αυγά και τη ζάχαρη μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Πρόσθεσε το άμυλο καλαμποκιού, το αλάτι, την κανέλα, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο, το πιπέρι, την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Χτύπησε τα καλά μέχρι να ενωθούν όλα.
Βήμα 7
Ρίχνουμε τη γέμιση στη ζεστή κρούστα. Γέμισε την κρούστα μόνο στα ¾ μέχρι πάνω. Ψήσε την πίτα μέχρι να σφίξει στο τέλος, για περίπου 55-60’. Ένα μικρό μέρος στο κέντρο μπορεί να παραμένει ακόμα ρευστό αλλά δεν πειράζει. Μετά τα 25’ λεπτά ψησίματος, φρόντισε να καλύψεις τα άκρα της πίτας με αλουμινόχαρτο. Έλεγξε αν είναι έτοιμο στα 50’, στα 55’ και τέλος στα 60’.
Βήμα 8
Μόλις γίνει, άφησε την πίτα σε μια σχάρα να κρυώσει, τουλάχιστον για 3 ώρες πριν την γαρνίρεις και τη σερβίρεις.
Βήμα 9
Διακόσμησε με ζαχαρωμένα cranberries, έτσι ώστε να δημιουργήσεις Halloween vibes. Φτιάξε ένα spooky χαμόγελο και έτοιμο! Μπορείς αν θέλεις να προσθέσεις και λίγη σαντιγή!
Halloween μπισκότα-φαντασματάκια
Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από το μενού μια spooky φιγούρα! Τα μπισκότα φαντασματάκια θα σε βάλουν στο κλίμα και είναι διασκεδαστικά για μικρούς και μεγάλους.
Πάμε να δούμε τι θα χρειαστείς!
Υλικά
- 200 γρ. βούτυρο μαλακό
- 200 γρ.. χρυσή άχνη ζάχαρη
- 1 μεγάλο αυγό
- ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 400 γρ. αλεύρι απλό
Για τη διακόσμηση θα χρειαστείς
- Λευκή, μαύρη και γκρίζα ζαχαρόπαστα
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Βήμα 1
Αρχικά προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200οC και απλώνεις μια λαδόκολλα σε ένα ταψί.
Βήμα 2
Βάζεις το βούτυρο σε ένα μπολ και χτυπάς με ένα μπλέντερ μέχρι να γίνει απαλό και κρεμώδες. Στη συνέχεια, χτυπάς τη ζάχαρη μετά το αυγό και τη βανίλια και μετά το αλεύρι μέχρι να γίνει ζύμη. Αν η ζύμη είναι λίγο κολλώδης, πρόσθεσε λίγο ακόμη αλεύρι και ζυμώστε τη. Τύλιξέ τα με μεμβράνη και βάλε τα στο ψυγείο για μισή ώρα.
Βήμα 3
Αλευρώνεις πολύ μια επιφάνεια και κόβεις τη ζύμη στη μέση. Ανοίγεις σε ρολό πάχος μισού έως 5 mm. Χρησιμοποιώντας έναν κόφτη σε σχήμα φαντάσματος, κόψε περίπου 12 κομμάτια φαντασματάκια. Βάζεις τα κομμένα φαντασματάκια στο ταψί με τη λαδόκολλα και έπειτα στο ψυγείο.
Βήμα 4
Μόλις κρυώσουν όλα τα μπισκότα, είναι έτοιμα για συναρμολόγηση. Ανακατεύεις τη ζάχαρη άχνη με 3 κουταλιές της σούπας νερό και ανακατεύεις πολύ καλά. Το μείγμα θα πρέπει να είναι αρκετά πηχτό οπότε αν δεν έχει γίνει ακόμη, πρόσθεσε και άλλο ζάχαρη άχνη.
Βήμα 5
Αφού γίνει το μείγμα σου, μπορείς να διακοσμήσεις από πάνω τα μπισκότα φαντασματάκια όπως εσύ θέλεις.