Για το Σπίτι Blog

Πασχαλινά Τσουρέκια: Πως να τα κάνετε αφράτα και φουσκωτά

Βρείτε τη συνταγή για Πασχαλινά Τσουρέκια σε αυτό το blog και κλέψτε τις εντυπώσεις!

Βέβαια για να φτιάξουμε Πασχσαλινά Τσουρέκια έχουμε ως βασικό βοηθό τα υπέροχα μίξερ-κουζινομηχανές τα οποία μπορείτε να βρείτε από το site μας, επιλέγοντας αυτό που σας αρέσει:

Μίξερ Moulinex QA810D Masterchef, 1500 W, 6,7 λίτρα, 80 ντεσιμπέλ, κουζινομηχανή 8

Πασχαλινά Τσουρέκια

Ξεδιπλώστε το μαγειρικό σας ταλέντο, χάρη σε αυτή τη θαυματουργή κουζινομηχανή! Αυτό το Πάσχα ετοιμαστείτε να καταπλήξετε τους συγγενείς και φίλους σας, με τα αγαπημένα σας Πασχαλινά Τσουρέκια! Μπορείτε επίσης να φτιάξετε πολλές ακόμη συνταγές. Μπορείτε να ζυμώσετε το δικό σας ολόφρεσκο ψωμάκι, να φτιάξετε ζύμη για μια λαχταριστή πίτσα αλλά και να φτιάξετε το πιο νόστιμο κεικ. Επιπλέον είναι εύκολο στη λειτουργία και διαθέτει διάφορα εξαρτήματα αναλόγως τη χρήση που το θέλετε. Είναι ένα πολυεργαλείο που αξίζει να βάλετε στην κουζίνα σας και να το χρησιμοποιείτε για να φτιάχνετε τις πιο λαχταριστές δημιουργίες!

Μίξερ KitchenAid ARTISAN 5KSM125

Πασχαλινά Τσουρέκια

Αυτό το μίξερ είναι το ιδανικό για να φτιάξετε την πιο αφράτη και φουσκωτή ζύμη! Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να απολαύσει την πιο αφράτη ζύμη και να δημιουργήσετε! Επίσης περιλαμβάνει ένα ευρύχωρο μπολ καθώς και καπάκι για να φυλάσσετε τη ζύμη μέχρι να φουσκώσει. Είναι μια πολύ χρήσιμη συσκευή για όσους απολαμβάνουν να φτιάχνουν νόστιμες συνταγές στην κουζίνα τους! Δεν πρέπει να λείπει από καμία κουζίνα! Άλλο ένα εργαλείο λοιπόν για να φτιάξετε τα πιο αφράτα Πασχαλινά Τσουρέκια.

Παρακάτω θα βρείτε τη συνταγή για Πασχαλινά Τσουρέκια

Υλικά

Δοσομετρητής Λήψης Υλικών

Για τη μαγιά θα χρειαστούμε

  • 120 γρ. μαγιά νωπή
  • 40 γρ. ζάχαρη
  • 90 γρ. χλιαρό νερό

Για το διάλυμα αυγού

  • 1 κρόκο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. νερό

Για τη ζύμη

  • 250 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 2 κρόκους αυγά
  • 350 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες
  • 1.100 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 3 δάκρυα μαστίχας τα οποία θα τα κάνετε σκόνη
  • 2 κ.γ. κοφτά μαχλέπι τριμμένο
  • 50 γρ. λιωμένο φρέσκο βούτυρο
  • 1 πακέτο αμύγδαλα κομμένα σε φέτες

Εκτέλεση για Πασχαλινά Τσουρέκια

  • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό.
  • Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 5-10 λεπτά να αφρίσει η επιφάνεια.
  • Παίρνουμε μια κατσαρόλα και βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά. Τα αφήνουμε να λιώσουν ανακατεύοντας με το σύρμα και τα αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με τους κρόκους και το γάλα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας στο ζεστό βούτυρο.
  • Το μείγμα να μην ξεπερνάει τους 35°C.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε αλάτι, το αλεύρι για τσουρέκι, την ενεργοποιημένη μαγιά και το μαχλέπι για τη μαστίχα (τριμμένα σε σκόνη).
  • Προσθέτουμε τα υγρά υλικά.
  • Ζυμώνουμε με το γάντζο ζυμώματος της κουζινομηχανής τα τσουρέκια αφράτα για 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να σηκώνεται όλη μαζί και να σχηματίζει κόρδες. Δεν θα πρέπει να κολλάει στα κέντρα. Πρέπει να είναι απαλή, βουτυράτη και να πέφτει. Να μην είναι σφιχτή.
  • Βουτάμε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και διπλώνουμε τη ζύμη.
  • Το επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές δημιουργώντας διπλώματα στη ζύμη.
  • Τη βάζουμε στον κάδο ή σε μεγάλο μπολ και τη σκεπάζουμε καλά να μην κάνει πέτσα. Την αφήνουμε να τριπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 3 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Όταν βυθίζουμε το δάχτυλο στη ζύμη και δεν έχει επαναφορά το βαθούλωμα, τότε είναι έτοιμη.
  • Αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και τη χωρίζουμε σε 3 μέρη ή σε περισσότερα μέρη ανάλογα με το πόσα αφράτα τσουρέκια θέλουμε. Τα πλάθουμε και τα βάζουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα.
  • Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε σβηστό φούρνο για 2 ώρες.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά για το διάλυμα αυγού σε ένα μπολ, τα χτυπάμε με ένα πιρούνι και τα αλείφουμε.
  • Αφήνουμε για ακόμα 10 λεπτά να σταθούν και να τεντώσουν καλά τα τσουρέκια ( γιατί με το άλειμμα συρρικνώνονται και πέφτουν ελαφρά).
  • Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με αμύγδαλο.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C αέρα για 40 λεπτά περίπου. Αν πάρουν γρήγορα χρώμα εξωτερικά, ανοίξτε λίγο την πόρτα του φούρνου να πέσει η θερμοκρασία του ή χαμηλώστε ελαφρά το φούρνο σας ώστε να ψηθούν σωστά μέχρι μέσα.
  • Αν τα τσουρέκια είναι μικρά θέλουν λιγότερο χρόνο ψησίματος.
  • Περίπου 20 λεπτά.
  • Αφού κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά.
  • Αν φτιάξατε 3 μεγάλα είναι πιο σωστό να χρησιμοποιήσετε 3 ταψιά γιατί φουσκώνουν πολύ.
  • Αν πλάσετε μικρά τσουρέκια για το Πάσχα, αφήστε αρκετό χώρο μεταξύ τους γιατί γίνονται διπλάσια.