Η βάφλα είναι ένα γλυκό με μεγάλη πέραση κι όχι άδικα. Έχει ιστορία χρόνων κι έχει γίνει πολύ αγαπητό σε πολλά μέρη του κόσμου. Το πλεονέκτημα της βάφλας είναι ότι αποτελεί μία γλυκιά βάση για να βάλει ο καθένας επάνω ό,τι επιθυμεί. Σε άλλους αρέσουν τα φρούτα, σε άλλους το μέλι και σε άλλους το παγωτό.
Για να απολαύσει όμως κανείς μία βάφλα, πρέπει να έχει παρασκευαστεί με τον σωστό τρόπο. Αυτό προϋποθέτει μία καλή συνταγή και μία πολύ καλή βαφλιέρα. Ειδικά αν πρόκειται για επιχείρηση που σερβίρει βάφλες, τότε δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη.
Για να επιλέξετε το σωστό μηχάνημα για την επιχείρησή σας πρέπει να λάβετε κάποια κριτήρια υπόψη. Πρέπει να αναλογιστείτε την ποσότητα που θα χρειαστείτε. Εάν δεν σερβίρετε πολλές βάφλες και δεν είναι η κύρια δραστηριότητα του καταστήματός σας, τότε μία επαγγελματική μονή βαφλιέρα μπορεί να είναι η σωστή επιλογή για εσάς. Η μονή βαφλιέρα μπορεί να ψήσει ως και 50 βάφλες ανά ώρα. Αυτός ο αριθμός εξαρτάται από το αν διατηρείτε σταθερά τις πλάκες ζεστές ή τις θερμαίνετε από την αρχή κάθε φορά για κάθε βάφλα.
Αν η βάφλα είναι η κύρια δραστηριότητά σας, τότε θα χρειαστείτε μία διπλή επαγγελματική βαφλιέρα, κάθετου ψησίματος, έτσι ώστε να γυρνάνε οι πλάκες και να ψήνεται ομοιόμορφα η βάφλα και γρήγορα. Αυτές οι βαφλιέρες είναι σχεδιασμένες για να λειτουργούν συνεχώς, οπότε η θερμοκρασία των πλακών μένει σταθερή κι έτσι η παραγωγή βαφλών αυξάνεται. Επίσης, μπορείτε να προμηθευτείτε βαφλιέρα με ανταλλακτικές πλάκες, έτσι ώστε να έχετε περισσότερες επιλογές στα σχέδια. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά σχέδια για να επιλέξετε.
Κάτι ακόμα που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι υπάρχουν πολλά είδη βάφλας και πολλά σχέδια. Τα κλασικά σχήματα είναι:
Αμερικάνικες βάφλες: Είναι οι συνηθισμένες στρόγγυλες βάφλες με πιο μικρές τρύπες έτσι ώστε να μένει το γαρνίρισμα πιο σταθερά επάνω.
Βάφλες Βρυξελλών: Οι Βρυξέλλες είναι η πρωτεύουσα της βάφλας. Εκεί θα συναντήσεις τις κλασικές ορθογώνιες βάφλες με μεγάλα ορθογώνια βαθουλώματα.
Βέλγικες Βάφλες: Παρά το όνομά τους, δεν προέρχονται από το Βέλγιο, απλά είναι η βόρειο- αμερικανική έκδοση της βάφλας των Βρυξελών. Στο σχήμα είναι στρογγυλές και λίγο πιο φουσκωτές από τις αμερικανικές βάφλες.
Βάφλες Λιέγης: Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της βάφλας είναι ότι προστίθεται ζάχαρη στο εξωτερικό της προς το τέλος του ψησίματος για να δημιουργήσει μια επίστρωση καραμελωμένης ζάχαρης που τους δίνει τη χαρακτηριστική γλυκιά γεύση τους. Με αυτόν τον τρόπο δεν μουλιάζουν όταν σερβίρονται με φρούτα ή παγωτό και είναι ιδανικές για πωλητές που πωλούν χειροποίητα γλυκίσματα σε καντίνες αλλά και σε επιχειρήσεις που οι πελάτες τους τα παίρνουν στο χέρι.
Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί και νέα σχήματα βάφλας, ιδιαίτερα εντυπωσιακά, που έχουν δεχτεί την ευρύτερη αποδοχή του κόσμου.
Βαφλιέρα Bubble Waffle: Πρόκειται για μία ιδιαίτερη βάφλα σε στρογγυλό σχήμα με φούσκες, η οποία τυλίγεται σε σχήμα κώνου και μέσα μπορεί να μπει γέμιση, όπως πραλίνες, παγωτό , μπισκότο και ό,τι επιθυμεί ο καθένας.
Βάφλα ξυλάκι: Πρόκειται για βάφλα σε μακρόστενο σχήμα πάνω σε ξυλάκι. Είναι επίσης γαρνιρισμένη με ό,τι επιθυμεί ο καθένας.
Βαφλάκια: Είναι μικρά στρόγγυλα ή τετράγωνα βαφλάκια γαρνιρισμένα.