Το στήσιμο της επαγγελματικής κουζίνας είναι ζωτικής σημασίας ώστε να μπορέσει μια επιχείρηση εστίασης να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των περιστάσεων. Επομένως κάθε εξοπλισμός της κουζίνας αποτελεί και μια σημαντική προσθήκη στη συνολική λειτουργία της. Μια από τις πιο σημαντικές συσκευές είναι ο φούρνος. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, ώστε να μπορέσει μια κουζίνα να είναι αποδοτική και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τον τρόπο μαγειρέματος.
Επομένως, οφείλεις να επιλέξεις προσεκτικά τον κατάλληλο επαγγελματικό φούρνο για την επιχείρηση σου. Βέβαια πρέπει να γνωρίζεις ποιες είναι οι ανάγκες που θα πρέπει να καλύψεις στην κουζίνα σου. Όπως τα φαγητά που θέλεις να μαγειρέψεις, η παραγωγικότητα του φούρνου αλλά και η απόδοση και η εργονομία του.
Αρχικά πάμε να δούμε τι θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου προκειμένου να βρεις τον ιδανικό επαγγελματικό φούρνο για εσένα.
Φούρνος ηλεκτρικός ή αερίου;
Πρώτα θα πρέπει να σκεφτείς αν θα επιλέξεις φούρνο ηλεκτρικό ή αερίου; Σίγουρα πρέπει να μελετήσεις το χώρο και τις παροχές που απαιτούνται από την μονάδα. Ο φούρνος με υγραέριο συνήθως προσφέρει οικονομία σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης παρέχει σταθερή θερμοκρασία και ταχύτητα στο μαγείρεμα. Ωστόσο η εγκατάσταση του μπορεί να απαιτεί κάποιες ρυθμίσεις και να είναι πολύπλοκη. Από την άλλη ο φούρνος με ηλεκτρικό ρεύμα είναι ίσως πιο εύκολος στη χρήση αλλά και στην εγκατάσταση. Μιας και ο φούρνος είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια μέσα σε μια κουζίνα, θα πρέπει να ζυγίσεις σωστά τις απαιτήσεις της επιχείρησης σου και να πάρεις την πιο σωστή απόφαση.
Λειτουργία επαγγελματικού φούρνου
Επιπλέον, πρέπει να αποφασίσεις αν ο επαγγελματικός φούρνος που θα διαλέξεις θα είναι κυκλοθερμικός με ανεμιστήρα ή κυκλοθερμικός με υγρασία. Ο κυκλοθερμικός φούρνος με αέρα, λειτουργεί με ανεμιστήρα. Kυκλοφορεί τον αέρα μέσα στο θάλαμο, σε θερμοκρασίες από 30οC έως και 300οC. Αυτό μειώνει τον χρόνο μαγειρέματος. Αποτελεί οικονομική λύση για μικρές επιχειρήσεις και είναι πολύ αποδοτικός.
Από την άλλη υπάρχει ο κυκλοθερμικός φούρνος με υγρασία. Αυτός λειτουργεί με ανεμιστήρα που κυκλοφορεί τον αέρα μέσα στον θάλαμο αλλά και με ατμό για να υπάρχει υγρασία. Οι θερμοκρασίες που παίρνει με τον ανεμιστήρα είναι από 30οC έως και 300οC, ενώ οι θερμοκρασίες με τον ατμό είναι από 30οC έως και 130οC. Βέβαια, για τη λειτουργία του απαιτείται υδραυλική σύνδεση με δίκτυο παροχής νερού. Επομένως μπορεί να έχει πιο πολύπλοκη εγκατάσταση και άρα πιο αυξημένο κόστος αυτής. Φυσικά υπάρχει και ο στατικός φούρνος, ο οποίος παράγει θερμότητα και τη διαχέει πλευρικά ή κάθετα.
Φούρνος: Χωρητικότητα σε ταψιά GN ή λαμαρίνες
Οι φούρνοι μαγειρικής δέχονται ταψιά, ενώ οι φούρνοι ζαχαροπλαστικής δέχονται λαμαρίνες. Το μέγεθος του φούρνου ορίζεται από την χωρητικότητα του σε ταψιά ή λαμαρίνες και η επιλογή αυτή εξαρτάται από τις ανάγκες κάθε επιχειρησης. Αποτελεί σίγουρα μια δύσκολη απόφαση μιας και δεν μπορείς να γνωρίζεις από την αρχή ποιες ακριβώς θα είναι οι απαιτήσεις της επιχείρησης σου.
Ισχύς και τάση
Κάτι άλλο που πρέπει να ελέγξεις πριν επιλέξεις τον επαγγελματικό σου φούρνο είναι η ισχύς του που σχετίζεται με την απόδοση του και η τάση με την τροφοδοσία του.
Λοιπός επαγγελματικός εξοπλισμός
Βέβαια εκτός από την επιλογή του επαγγελματικού φούρνου, υπάρχει και ο λοιπός εξοπλισμός που είναι εξίσου σημαντικός για την ομαλή λειτουργία μιας επαγγελματικής κουζίνας.
Εκτός από το φούρνο υπάρχουν και άλλες συσκευές που παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στο μαγείρεμα. Για παράδειγμα οι βραστήρες ζυμαρικών παίζουν σημαντικό ρόλο καθώς επίσης και οι κοτοπουλιέρες και οι σχαριέρες.
Στο sellery.gr, μπορείς να βρεις μεγάλη γκάμα από επαγγελματικούς βραστήρες ζυμαρικών και όλο τον λοιπό εξοπλισμό, προκειμένου να εκτελέσεις συγκεκριμένες συνταγές και να μπορέσεις να φτιάξεις διαφορετικού είδους φαγητά μέσα στην κουζίνα.
Πάνω κάτω για όλες τις μαγειρικές συσκευές αυτό που πρέπει να προσέχεις είναι η ισχύς και η απόδοση της. Φυσικά όμως πρέπει να επιλέξεις εργονομικές συσκευές για να κάνεις πιο αποτελεσματικά τη δουλειά σου.
Λάντζες
Επιπλέον οι λάντζες αποτελούν άλλο ένα μεγάλο ζήτημα για την εύρυθμη λειτουργία μιας επαγγελματικής κουζίνας. Επομένως αναλόγως τις ανάγκες που θα έχει μια κουζίνα πρέπει να έχει και τον ανάλογο αριθμό λάντζας ώστε να υπάρχουν πάντα σκεύη και πιάτα καθαρά. Πριν την επιλογή μιας λάντζας θα πρέπει να έχεις εξετάσει καλά το χώρο της κουζίνας ώστε να αποφασίσεις που θα την τοποθετήσεις. Συνήθως οι λάντζες μπαίνουν κοντά στην είσοδο. Έτσι οι σερβιτόροι δεν χρειάζεται να διασχίζουν μεγάλο μέρος της κουζίνας και να χάνουν χρόνο.
Συνοψίζοντας, το στήσιμο της επαγγελματικής κουζίνας πρέπει να γίνει προσεκτικά προκειμένου να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία της κουζίνας. Επίσης, η επιλογή σωστού υλικού και ποιότητας του εξοπλισμού, θα αποφέρει εξοικονόμηση χρημάτων στο μέλλον. Μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο άρθρο μας για τις ανοιξείδωτες κατασκευές και να μάθεις πως να κάνεις τη σωστή επιλογή: https://sellery.gr/4-logoi-gia-na-exoplisete-tin-epicheirisi-sas-me-anoxeidotes-kataskeyes/
Προκειμένου να ανταποκριθείς σε όλες τις απαιτήσεις της επιχείρησης σου, οφείλεις να κάνεις και την κατάλληλη επιλογή επαγγελματικού εξοπλισμού. Στο sellery.gr μπορείς να βρεις επαγγελματικό εξοπλισμό για ό,τι επιχείρηση και αν έχεις! Εμείς είμαστε πάντα δίπλα σου για όποια απορία και αν έχεις!