Αν είσαι από τους τυχερούς και έχεις στο σπίτι σου έναν όμορφο κήπο, στον οποίο χαλαρώνεις τις ηλιόλουστες μέρες, τότε σίγουρα θα αφιερώνεις κάποιο χρόνο για τη συντήρησή του. Ο κήπος είναι ένας χώρος στον οποίο μπορείς να απολαύσεις πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες. Θα πρέπει να έχεις φροντίσει ώστε να είναι ένα ευχάριστο περιβάλλον, με αρκετό πράσινο και καλοδιατηρημένο. Σε κανέναν δεν αρέσει ένας κήπος με κίτρινο γκαζόν! Αφού έχεις διαμορφώσει τον κήπο σου με βάση το γούστο σου, φρόντισε να εξοπλιστείς με τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να τον διατηρείς περιποιημένο.
Το πιο σημαντικό μηχάνημα, αν έχεις γρασίδι στον κήπο σου, είναι το χορτοκοπτικό. Είναι πολύ πιθανό όμως να μην γνωρίζεις και πολλά για τα είδη και τη διαδικασία. Αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει να κάνεις μία επιλογή που σου ταιριάζει και να αναδείξεις τον κήπο σου! Ακόμα κι αν πρόκειται για επαγγελματικό χώρο και υπάρχει μεγάλη έκταση που χρειάζεται να καλυφτεί, η δουλειά σου θα γίνει πολύ γρηγορότερα με το σωστό χορτοκοπτικό.
Υπάρχουν τρία είδη χορτοκοπτικού. Τα βενζινοκίνητα χορτοκοπτικά, τα ηλεκτρικά χορτοκοπτικά και τα χορτοκοπτικά μπαταρίας.
Βενζινοκίνητα χορτοκοπτικά
Τα βενζινοκίνητα χορτοκοπτικά, λόγω του δίχρονου βενζινοκινητήρα, προσφέρουν αυξημένη ισχύ και ροπή και πολλές ώρες αυτονομίας, χωρίς να χρειάζονται καλώδια και πρίζες. Τα μειονεκτήματα τους είναι ότι κάνουν πολύ θόρυβο, παράγουν καυσαέρια και έχουν υψηλό κόστος χρήσης και συντήρησης.
Ηλεκτρικά χορτοκοπτικά
Τα ηλεκτρικά χορτοκοπτικά έχουν μικρό βάρος, είναι αθόρυβα, δεν παράγουν καυσαέρια και δεν απαιτούν υψηλό κόστος για χρήση και συντήρηση. Στα αρνητικά είναι ότι χρειάζονται ηλεκτρικό ρεύμα και ο ηλεκτρικός τους κινητήρας δεν τους δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας για πολλές ώρες. Οπότε καλό είναι να τους επιλέξετε μόνο για μη απαιτητικές εργασίες.
Τα χορτοκοπτικά μπαταρίας
Στα θετικά των χορτοκοπτικών μπαταρίας, βρίσκεται ότι δεν κάνουν θόρυβο, λειτουργούν χωρίς καυσαέρια και δεν χρειάζονται πρίζες και καλώδια. Το αρνητικό είναι ότι η λειτουργία της μηχανής εξαρτάται από την μπαταρία και το πόσο φορτισμένη είναι.
Από ποια μέρη αποτελείται το χορτοκοπτικό
Κινητήρας: πρόκειται για δίχρονο βενζινοκινητήρα.
Τιμόνι χειρισμού: είναι ρυθμιζόμενο με χειρολαβές για να το κρατάμε σταθερά. Η δεξιά χειρολαβή έχει το γκάζι, την ασφάλεια γκαζιού και τον διακόπτη λειτουργίας.
Κοντάρι: στο εσωτερικό υπάρχει ο άξονας που μεταδίδει την κίνηση στην κεφαλή μέσω της γωνιακής.
Προφυλακτήρας: προστατεύει τον χειριστή από εκτινασσόμενα κομμένα χόρτα ή μικρές πέτρες. Πάνω στον προφυλακτήρα βρίσκεται και το μαχαίρι κοπής της μεσινέζας.
Κεφαλή: είναι το εξάρτημα εκείνο το οποίο περιστρέφεται, και από τις δύο τρύπες της βγαίνουν τα άκρα της μεσινέζας. Στο εσωτερικό της είναι τυλιγμένη η μεσινέζα
Μεσινέζα: είναι το εξάρτημα εκείνο το οποίο έρχεται σε επαφή με τα χόρτα και τα κόβει.
Ποια μεσινέζα να επιλέξεις
Υπάρχουν 5 είδη μεσινέζας. Το καθένα από αυτά λειτουργεί και διαφορετικά ανάλογα το σχήμα που έχει.
Στρόγγυλη: Είναι το πιο συνηθισμένο είδος, κατάλληλο για καθημερινή χρήση. Προσφέρει μικρότερη απόδοση κοπής αλλά έχει μεγαλύτερη αντοχή. Είναι πιο ανθεκτική σε πέτρες, δέντρα, τσιμέντο, κορμούς δέντρων. Προτείνεται για οικιακή χρήση.
Ελικοειδής (στριφτή): Έχει μικρότερη απόδοση κοπής αλλά μεγαλύτερη αντοχή. Κάνει πολύ λίγο θόρυβο κι επιλέγεται από επαγγελματίες όταν θέλουν να κάνουν τον λιγότερο δυνατό θόρυβο. Δημιουργεί καθαρότερες κοπές από τη στρόγγυλη μεσινέζα κι έχει μεγάλη αντοχή όταν συναντά σκληρές επιφάνειες όπως τσιμέντο, πέτρες, κορμούς δέντρων. Συχνά χρησιμοποιείται σε ηλεκτροκίνητα χορτοκοπτικά.
Τετράγωνη: Είναι πιο αποδοτική από τη στρογγυλή, και προτείνεται για επαγγελματική χρήση. Μπορεί να κόψει μεγάλα αγριόχορτα με χοντρό βλαστό και κάνει καθαρές κοπές. Επιλέγεται συχνά από επαγγελματίες ή όσους έχουν μεγάλους κήπους και οικόπεδα, γιατί κάνει λιγότερο κουραστική την εργασία κοψίματος των χόρτων.
Αστεροειδής: (πολύγωνη) Ιδανική για κόψιμο πιο χοντρών χόρτων και ζιζανίων. Μπορεί να κόψει πολλά και μεγάλα αγριόχορτα σε μεγάλης επιφάνειας οικόπεδα. Το σχήμα της μοιάζει σαν να έχει πολλές λεπίδες, έτσι κόβει πιο εύκολα. Είναι η επιλογή πολλών επαγγελματιών που θέλουν να κάνουν γρήγορα τη δουλειά, και με ποιότητα.
Οδοντωτή: είναι σχεδιασμένη σαν λεπίδα για να κόβει εύκολα το πιο χοντρό χόρτο, αφήνοντας ωραία κομμένα τα χόρτα με αιχμηρές άκρες και αποτρέπει την χλόη από το να πάρει κίτρινο ή καφετί χρώμα.
Συμβουλές για τη χρήση του χορτοκοπτικού
Λίπανση
Επειδή το χορτοκοπτικό έχει δίχρονο βενζινοκινητήρα, η λίπανση του κινητήρα γίνεται με το κατάλληλο λάδι. Αναμειγνύουμε το λάδι μίξης με βενζίνη και το τοποθετούμε μέσα στο ρεζερβουάρ. Πρέπει να προσέχουμε την ποιότητα του λαδιού και την αναλογία. Ακολουθούμε την αναλογία που προτείνει ο κατασκευαστής. Συνήθως είναι 50:1, δηλαδή στο 1 λίτρο βενζίνη προσθέτουμε 20 ml λάδι.
Συντήρηση
Η μηχανή πρέπει να διατηρείται σε καλή κατάσταση, για τη σωστή λειτουργία της και για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Μετά από κάθε χρήση πρέπει να γίνεται καθαρισμός της κεφαλής, εξωτερικά, με νερό με πίεση, ώστε να απομακρύνονται χόρτα, αλλά και εσωτερικά στη μεσινέζα.
Καθαρισμός της αυλής πριν το κούρεμα
Πριν το κούρεμα πρέπει να καθαρίζεται η αυλή από πετραδάκια, σκουπίδια ή τυχόν αντικείμενα που υπάρχουν στο έδαφος, καθώς το χορτοκοπτικό μπορεί να σηκώσει και να εκτοξεύσει μικροαντικείμενα και να προκληθούν τραυματισμοί. Επίσης, το κούρεμα πρέπει να γίνεται πάντα σε στεγνό γκαζόν, διότι το βρεγμένο γκαζόν μπορεί να οδηγήσει σε ολίσθηση αλλά υπάρχει κίνδυνος και να φράξει το χορτοκοπτικό.
Αποθήκευση
Μετά το κούρεμα όταν θέλεις να αποθηκεύσεις το χορτοκοπτικό, αν δεν έχεις σκοπό να το χρησιμοποιήσεις στις επόμενες 15-20 μέρες, τότε θα πρέπει να αδειάσεις το ρεζερβουάρ από το καύσιμο. Αφού το αδειάσεις, πρέπει να βάλεις το χορτοκοπτικό σε λειτουργία, ώστε να κάψει όσο καύσιμο έχει μείνει και να αδειάσει τελείως, χωρίς να υπάρχουν υπολείμματα, διότι μπορεί να δημιουργήσουν οξειδώσεις στη μηχανή που να επηρεάσουν τη σωστή λειτουργία του χορτοκοπτικού.