Το πλυντήριο ρούχων αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές ηλεκτρικές συσκευές ενός νοικοκυριού. Η επιλογή του είναι αρκετά δύσκολη απόφαση και πρέπει να γίνει με προσοχή καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση ενός πλυντηρίου ρούχων όπως η ενεργειακή κλάση, οι στροφές, τα διάφορα προγράμματα, το αν είναι ελεύθερο ή εντοιχιζόμενο κ.α.
Σε αυτό το άρθρο θα παραθέσουμε όλους τους παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας προκειμένου να επιλέξετε το καταλληλότερο πλυντήριο ρούχων σύμφωνα με τις ανάγκες σας.
Ενεργειακή Σήμανση
Η ενεργειακή σήμανση καθιερώθηκε αρχικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αργότερα υιοθετήθηκε και σε εθνικό επίπεδο θέτοντας το πλαίσιο για την ενεργειακή σήμανση στις ηλεκτρικές συσκευές. Ως στόχο της έχει να δώσει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να γνωρίζουν την κατανάλωση ενέργειας κάθε ηλεκτρικής συσκευής. Τονίζεται πως η πραγματική τελική ενεργειακή κατανάλωση εξαρτάται από τον τρόπο χρήσης της συσκευής και τη θέση της.
Η ενεργειακή ετικέτα των πλυντηρίων ρούχων εκτός από την ενεργειακή κλάση της συσκευής αναφέρει επίσης και την ενεργειακή κατανάλωση, το βαθμό πλυσίματος και στεγνώματος, την κατανάλωση νερού και την ένδειξη στάθμης θορύβου της συσκευής σύμφωνα με δοκιμές που γίνονται χρησιμοποιώντας το τυπικό πρόγραμμα πλύσης βαμβακερών στους 40ο C και 60ο C.
1.Ενεργειακή Κλάση
Η ενεργειακή κλάση ενός πλυντηρίου ρούχων μετράει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Υπάρχουν 7 ενεργειακές κλάσεις πλυντηρίων ρούχων (Α+++, Α++, Α+, A, B, C, D). Kυμαίνονται από την A+++ που είναι η πιο αποδοτική μέχρι και την D που είναι η λιγότερο αποδοτική. Επομένως η επιλογή ενός πλυντηρίου με ενεργειακή κλάση A+++ είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή καθώς γνωρίζουμε ότι όσο μεγαλύτερη ενεργειακή κλάση έχει ένα πλυντήριο τόσο λιγότερη κατανάλωση ρεύματος έχει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουμε αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος και να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον. Επίσης είναι καλό η επιλογή του πλυντηρίου που θα κάνετε να μην έχει ενεργειακή κλάση χαμηλότερη από την κατηγορία Α.
2.Κατανάλωση Ενέργειας
Στα πλυντήρια ρούχων η κατανάλωση ενέργειας εκφράζεται σε kWh/πρόγραμμα, χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα πλύσης των βαμβακερών σε 40ο C και σε 60ο C για 220 κανονικές πλύσεις με πλήρες ή μερικό φορτίο.
3.Κατανάλωση νερού
Στην ενεργειακή ετικέτα των πλυντηρίων ρούχων αναγράφεται επίσης η κατανάλωση νερού. Μερικά πλυντήρια χρησιμοποιούν μεγαλύτερες ποσότητες νερού ενώ άλλα λιγότερες. Κατά την επιλογή ενός πλυντηρίου ρούχων καλό είναι να προτιμήσετε αυτό με την κατανάλωση 30 λίτρων ανά πλύσιμο παρά αυτό με τα 100 λίτρα ανά πλύσιμο.
4.Χωρητικότητα
Επίσης στην ενεργειακή σήμανση φαίνεται και η χωρητικότητα του πλυντηρίου ανά πλύση. Η χωρητικότητα του κάδου του πλυντηρίου συνήθως κυμαίνεται από 3 έως 18 κιλά. Φυσικά αναλόγως τις ανάγκες σας θα επιλέξετε και την ανάλογη χωρητικότητα. Για παράδειγμα μια τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί πάνω από 8 κιλά χωρητικότητα, ενώ ένας εργένης μπορεί να καλυφθεί και με 5 κιλά.
5.Βαθμός Πλυσίματος- Στυψίματος
Ο βαθμός πλυσίματος – στυψίματος ενός πλυντηρίου ρούχων κατηγοριοποιείται όπως και η ενεργειακή κλάση, στις κατηγορίες A έως G. Τα χαρακτηριστικά αυτά αφορούν την ποιότητα πλυσίματος και στυψίματος και αξιολογούνται με βάση πρότυπους εργαστηριακούς ελέγχους. Επομένως είναι βέλτιστο να επιλέξουμε πλυντήριο κατηγορίας Α για ένα ποιοτικότερο πλύσιμο – στύψιμο, εξοικονομώντας χρήματα και χρόνο.
6.Ένδειξη Στάθμης Θορύβου
Ο θόρυβος του πλυντηρίου μετριέται σε (db) και περιλαμβάνεται στην ενεργειακή ετικέτα. Αφορά τον θόρυβο κατά τη διαδικασία του πλυσίματος και του στυψίματος. Όσο πιο μικρότερη είναι η ένδειξη στάθμης θορύβου τόσο πιο αθόρυβο είναι το πλυντήριο μας. Για μέτρια στάθμη θορύβου επιλέγουμε πλυντήριο που παράγει μέχρι 50 db κατά τη διαδικασία της πλύσης. Ενώ 70 db κατά τη διαδικασία του στυψίματος.
Τύποι Πλυντηρίων Ρούχων και Διαστάσεις
Όταν πρόκειται να αγοράσετε ένα πλυντήριο ρούχων πρέπει να μετρήσετε προσεκτικά τις διαστάσεις του χώρου που θα το τοποθετήσετε και να αφήσετε και ένα περιθώριο που χρειάζεται η συσκευή για την εύρυθμη λειτουργία της. Τα πλυντήρια χρειάζονται 2-3 εκατοστά χώρου σε κάθε πλευρά, για την κυκλοφορία αέρα αλλά και για τους κραδασμούς κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους. Παρακάτω αναφέρονται οι δύο τύποι πλυντηρίων που υπάρχουν και τα χαρακτηριστικά τους.
1.Εμπρόσθιας φόρτωσης
Τα πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης έχουν στρογγυλή γυάλινη πόρτα στο μπροστινό μέρος της συσκευής από όπου και φορτώνονται. Αυτά τα πλυντήρια είναι πιο δημοφιλή στο αγοραστικό κοινό διότι εκτός από το ότι είναι πιο αποδοτικά εξοικονομούν και μεγαλύτερη ποσότητα νερού.
2.Άνω (Κάθετης) φόρτωσης
Τα στενά πλυντήρια άνω φόρτωσης ονομάζονται έτσι γιατί ανοίγουν από το πάνω μέρος της συσκευής από όπου γίνεται η φόρτωση των ρούχων. Τα περισσότερα πλυντήρια τέτοιου τύπου διαθέτουν πλάτος 40cm και για αυτό θεωρούνται ιδανικά για μικρούς ή στενούς χώρους. Βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεται να σκύψετε για να γεμίσετε το πλυντήριο. Ωστόσο βασικό τους μειονέκτημα είναι το άδειασμα του πλυντηρίου διότι διαθέτουν μεγάλο βάθος με αποτέλεσμα να δυσκολεύει την όλη διαδικασία.
3.Slim Line Πλυντήρια
Τα πλυντήρια Slim Line ανήκουν στην κατηγορία πλυντηρίων εμπρόσθιας φόρτωσης και αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία. Έχουν μικρότερο βάθος από τα τυπικά εμπρόσθιας φόρτωσης και καταλαμβάνουν έτσι μικρότερο χώρο. Αυτή η κατηγορία πλυντηρίων αποτελεί την ιδανική λύση για όσους έχουν περιορισμένο χώρο στο μπάνιο τους.
Στροφές Πλυντηρίου
Οι στροφές ενός πλυντηρίου ρούχων αναφέρονται στον μέγιστο αριθμό στροφών που μπορεί να περιστρέφει ο κάδος ανά λεπτό κατά τη διάρκεια του στυψίματος των ρούχων. Ο αριθμός των στροφών επηρεάζει το πόσο στεγνά θα βγουν τα ρούχα από το πλυντήριο και άρα πόσο γρήγορα θα στεγνώσουν. Βέβαια το στύψιμο σε πολύ μεγάλες στροφές ενδέχεται να τα φθείρει. Για αυτό υπάρχουν ειδικά προγράμματα για ευαίσθητα ή μάλλινα ρούχα με χαμηλές στροφές. Στα περισσότερα πλυντήρια υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξουμε τις στροφές για κάθε πλύση. Στα περισσότερα πλυντήρια ο αριθμός των στροφών κυμαίνεται από 800 έως 1600.
Πλυντήρια-Στεγνωτήρια
Τα πλυντήρια- στεγνωτήρια αν και δεν είναι τόσο διαδεδομένα στη χώρα μας επειδή τους περισσότερους μήνες του χρόνου έχουμε ηλιοφάνεια, πλέον έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος καθώς οι απαιτήσεις της καθημερινότητας έχουν αυξηθεί και επομένως χρειαζόμαστε συσκευές με περισσότερες δυνατότητες και παροχές. Είναι πολύ πρακτικά και γρήγορα διότι επιτρέπουν το στέγνωμα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πλύσης. Ωστόσο το μειονέκτημα τους είναι ότι λόγω του μεγέθους του κάδου έχουν περιορισμένη λειτουργία στεγνώματος. Επομένως για την καλύτερη απόδοση στο στέγνωμα θα πρέπει να αφαιρεθεί η μισή ποσότητα των ρούχων. Επιπλέον μειονέκτημα αποτελεί και η αυξημένη κατανάλωση ρεύματος, που οδηγεί σε φουσκωμένους λογαριασμούς.