Η μυρωδιά των φρεσκοπλυμένων ρούχων πάντα μας φτιάχνει τη διάθεση! Σύμμαχός σου σε αυτό, το πλυντήριο ρούχων, το οποίο είναι από τις πλέον απαραίτητες οικιακές συσκευές. Κάθε νοικοκυριό έχει ένα πλυντήριο ρούχων. Η λειτουργία του πλυντηρίου μπορεί να σε δυσκολέψει όμως στην αρχή, μέχρι να το μάθεις. Επίσης, αν θέλεις να αποκτήσεις ένα καινούριο πλυντήριο ίσως να μην ξέρεις σε ποια χαρακτηριστικά να δώσεις βαρύτητα. Το παρακάτω άρθρο θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τη λειτουργία του πλυντηρίου καλύτερα, και να πάρεις μία απόφαση για το ποιο πλυντήριο να αγοράσεις, αν τυχόν και βρίσκεσαι σε αναζήτηση.
Είδη
Υπάρχουν δύο είδη πλυντηρίων ρούχων. Το πλυντήριο “επάνω φόρτωσης” και το πλυντήριο “εμπρόσθιας φόρτωσης”. Στο πλυντήριο “επάνω φόρτωσης” η πόρτα από την οποία βάζεις μέσα τα ρούχα, βρίσκεται στο πάνω μέρος του πλυντηρίου. Ο κάδος βρίσκεται κάθετα, και στο κέντρο βρίσκεται ο αναδευτήρας.
Το πλυντήριο “εμπρόσθιας φόρτωσης” έχει μία πόρτα από πυρίμαχο γυαλί στο μπροστινό μέρος, από όπου μπαίνουν και τα ρούχα. Μέσα βρίσκεται ο κάδος ο οποίος κινείται και έτσι γίνεται η ανάδευση. Το πλυντήριο ρούχων “εμπρόσθιας φόρτωσης” θεωρείται πιο αποτελεσματικό στην πλύση. Είναι πιο οικονομικό, καθώς ξοδεύει λιγότερο νερό, απορρυπαντικό κι ενέργεια.
Υπάρχουν και επιλογές για πιο μικρά νοικοκυριά, όπως το πλυντήριο επάνω φόρτωσης με μειωμένες διαστάσεις και το μίνι πλυντήριο, το οποίο όμως δεν διαθέτει τη λειτουργία του στυψίματος.
Διαδικασία
Η διαδικασία του πλυσίματος είναι απλή. Αρχικά, βάζεις τα ρούχα μέσα στον κάδο του πλυντηρίου. Το πλυντήριο αρχίζει να τραβάει νερό. Η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται μεταξύ 30- 95 °C. Στο στάδιο αυτό δεν θα πρέπει να κάνει καθόλου θόρυβο. Έπειτα, αρχίζει η ανάδευση των ρούχων και η βρωμιά απομακρύνεται, καθώς οι ίνες έχουν μαλακώσει. Έπειτα, το σαπουνόνερο βγαίνει από τον κάδο στην αποχέτευση και το πλυντήριο αντλεί καθαρό νερό για να ξεπλυθούν τα ρούχα. Αφού τελειώσει αυτή η διαδικασία, το νερό περνάει πάλι στην αποχέτευση και αρχίζει το στύψιμο των ρούχων.
Επιλογή προγράμματος
Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιο πρόγραμμα πρέπει να χρησιμοποιήσεις κάθε φορά. Στο πλυντήριο υπάρχει μία ροδέλα που περιστρέφεται κι επιλέγεις το πρόγραμμα στο οποίο θέλεις να πλύνεις. Συνήθως, τα βαμβακερά πλένονται στο πρόγραμμα για ανθεκτικά ρούχα και σε υψηλές θερμοκρασίες (60- 90°C). Τα συνθετικά δεν είναι τόσο ανθεκτικά και πλένονται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες (30- 40°C). Κάποια ακόμα προγράμματα είναι η “γρήγορη πλύση”, “τα ευαίσθητα”, “τα μάλλινα”, “τα λευκά” και τα “μωρουδιακά”. Για να βρίσκεις ποιο πρόγραμμα πρέπει να χρησιμοποιήσεις, μπορείς να κοιτάς το καρτελάκι που βρίσκεται πάνω στα ρούχα κι έχει πληροφορίες για το πλύσιμο και το σιδέρωμα.
Συμβουλές για την αγορά
Διαστάσεις
Το πρώτο που θα πρέπει να προσέξεις είναι οι διαστάσεις του πλυντηρίου. Μέτρησε τον χώρο σου, για να δεις ποιο πλυντήριο ταιριάζει στις διαστάσεις. Τα πλυντήρια “εμπρόσθιας φόρτωσης” συνήθως έχουν διαστάσεις 85 x 60 x 57 (ΥxΠxΒ). Θα πρέπει, όμως, να υπάρχει χώρος και μπροστά από το πλυντήριο για να μπορεί να ανοίγει η πόρτα και να μπαίνουν τα ρούχα. Αν δεν υπάρχει αρκετός χώρος, προτίμησε πλυντήριο “επάνω φόρτωσης”, το οποίο έχει συνήθως διαστάσεις 90 x 45 x 55 (ΥxΠxΒ).
Χωρητικότητα
Υπολόγισε τον όγκο των ρούχων που θέλεις να πλένεις κάθε φορά. Μην ανησυχείς αν είναι μεγάλος ο όγκος, διότι και τα στενά πλυντήρια “επάνω φόρτωσης” διαθέτουν κάδο χωρητικότητας τουλάχιστον 8 κιλών.
Ενεργειακή κλάση
Επίλεξε ένα πλυντήριο ρούχων με υψηλή ενεργειακή κλάση για να κάνεις καλό στο περιβάλλον αλλά και για να εξοικονομείς χρήματα.
Πλυντήριο- Στεγνωτήριο
Αν δεν έχεις στεγνωτήριο και δεν έχεις ούτε χώρο για ένα στεγνωτήριο, μπορείς να σκεφτείς την αγορά ενός πλυντηρίου ρούχων που διαθέτει και στεγνωτήριο.
Στροφές
Προτίμησε ένα πλυντήριο με περισσότερες στροφές, ώστε τα ρούχα να βγαίνουν πιο στεγνά και να χρειάζεται λιγότερος χρόνος στο στεγνωτήριο. Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομείς ενέργεια και χρήματα.
Συμβουλές χρήσης
1. Δώσε προσοχή στο βάρος των ρούχων που βάζεις για πλύσιμο. Κάθε πλυντήριο έχει ένα συγκεκριμένο βάρος που μπορεί να πλύνει κάθε φορά και καλό είναι να μην το ξεπερνάς αυτό το βάρος, για να μην προκληθούν βλάβες αλλά και για να πλένονται καλά τα ρούχα.
2. Χρησιμοποίησε τη σωστή ποσότητα απορρυπαντικού. Συχνά αναγράφεται πάνω στη συσκευασία. Μην βάζεις μεγαλύτερη δόση, διότι τα ρούχα δεν θα ξεπλυθούν καλά.
3. Μετά το τέλος της πλύσης, η πόρτα του πλυντηρίου πρέπει να μένει ανοιχτή μέχρι να στεγνώσει το πλυντήριο. Διαφορετικά θα δημιουργηθούν βακτήρια και θα υπάρχει άσχημη μυρωδιά.
4. Φρόντισε να πλένεις τακτικά το φίλτρο.
5. Πριν το πλύσιμο, σιγουρέψου ότι δεν υπάρχουν μικροαντικείμενα μέσα στις τσέπες των ρούχων που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο πλυντήριο ή να χρωματίσουν τα ρούχα.
6. Για να απολυμαίνεις το πλυντήριο βάλε σε λειτουργία 2-3 φορές τον χρόνο πλύση με
λευκό ξύδι ή μαγειρική σόδα.
7. Χρησιμοποίησε αποσκληρυντικό σε κάθε πλύση για να μην πιάνει άλατα το πλυντήριο.
Ακολούθησε όλες τις συμβουλές και τα ρούχα σου θα είναι ασφαλή και μοσχομυρωδάτα! Αν προκύψει κάποιο πρόβλημα παρόλα αυτά, συμβουλεύσου έναν ειδικό.