Σίγουρα έχεις πολλές φωτογραφίες από τις αγαπημένες σου στιγμές, στις οποίες ανατρέχεις και σου έρχονται στο μυαλό ωραίες αναμνήσεις. Έχεις δοκιμάσει, όμως, να απαθανατίσεις με βίντεο αυτές τις στιγμές; Το βίντεο κρατάει ζωντανό το συναίσθημα και προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη αναπαράσταση αυτών των στιγμών. Αν δεν έχεις βιντεοκάμερα, δεν πειράζει, μπορείς να τραβήξεις κινηματογραφικές λήψεις κα με την κάμερά σου!
Το πρώτο βήμα είναι να βάλεις την κάμερά σου σε λειτουργία βίντεο. Σε μερικές κάμερες Canon αυτή η αλλαγή μπορεί να γίνει από έναν διακόπτη που βρίσκεται δίπλα στο κουμπί Start/ Stop. Σε άλλες κάμερες βρίσκεται πάνω αριστερά στο καντράν. Αυτό θα θέσει την κάμερα σε λειτουργία Live View και θα σου επιτρέπει να βλέπεις πώς φαίνεται το πλάνο σου στην LCD οθόνη. Επίσης, είναι καλύτερα στο βίντεο να χρησιμοποιείς το Manual Mode για να έχεις πλήρη έλεγχο στις ρυθμίσεις του βίντεο.
Ρυθμίσεις Βίντεο
Για τα καλύτερα αποτελέσματα στην ποιότητα , ειδικά αν σκοπεύεις να επενδύσεις περισσότερη ώρα στην επεξεργασία του βίντεο, είναι προτιμότερο να τραβάς σε 4Κ. Στη λειτουργία βίντεο, πάτησε το κουμπί του μενού και πήγαινε στο τέταρτο κόκκινο μενού για να πλοηγηθείς στην ενότητα της ποιότητας του βίντεο. Από εκεί μπορείς να ελέγξεις τις πιο σημαντικές ρυθμίσεις για το βίντεο όπως το .MOV vs .MP4.
Επιλέγοντας τη ρύθμιση .MOV, θα έχεις πρόσβαση στις ρυθμίσεις 4Κ και full HD. Η ρύθμιση .MP4 δεν θα σου επιτρέψει την επιλογή για 4Κ, παρόλα αυτά αν δεν θέλεις να περάσεις πολύ χρόνο στην επεξεργασία του βίντεο, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις αυτή τη ρύθμιση.
Μέγεθος Βίντεο και Ποιότητα
Θα πρέπει να αποφασίσεις αν θέλεις να βγάλεις βίντεο σε Full HD ή σε 4K. Για αποτελέσματα με την υψηλότερη ποιότητα, επίλεξε να τραβήξεις σε 4Κ. Στο μενού για το Full HD, υπάρχουν δύο επιλογές: Η επιλογή “For editing (ALL I)” Full HD και η επιλογή “Standard (IPB)” Full HD. Αν θέλεις να βγάλεις βίντεο που θα πάει κατευθείαν στα social media σου, χρησιμοποίησε το “Standard (IPB)” mode. Αν σκοπεύεις να επεξεργαστείς το υλικό, χρησιμοποίησε την επιλογή “For Editing (ALL I)”.
Ρυθμός καρέ
Το ‘fps’ (frames per second), δηλαδή καρέ ανά δευτερόλεπτο, αλλάζει το στιλ και την αίσθηση του βίντεο σου. Ένας χαμηλός ρυθμός καρέ όπως 24 fps θα σου δώσει ένα βίντεο με κινηματογραφική αίσθηση, ενώ το ψηλότερο fps, όπως 60 fps και 120 fps, θα σου επιτρέψει να επιβραδύνεις το υλικό σου αργότερα, στην επεξεργασία.
Ρυθμίσεις Εστίασης
Με τη φωτογραφία είναι εύκολο να επιλέξεις Στιλ Εικόνας και μετά να την επεξεργαστείς ή να την αλλάξεις, αλλά με το βίντεο είναι σημαντικό να το επιλέξεις τη στιγμή που τραβάς.
Movie Servo AF
Όταν καταγράφεις ήχο με το εσωτερικό μικρόφωνο της κάμεράς σου, είναι προτιμότερο να απενεργοποιήσεις τη λειτουργία Movie Servo Autofocus. Έτσι, θα μειώσεις τον θόρυβο που κάνει ο φακός σου όταν εστιάζει. Αν χρησιμοποιείς εξωτερικό μικρόφωνο μπορείς να ενεργοποιήσεις το Movie Servo AF χωρίς να καταγραφεί ο ήχος του φακού που εστιάζει.
Λειτουργία AF
Αν αποφασίσεις να ενεργοποιήσεις τη ρύθμιση Movie Servo AF, θα πρέπει να αποφασίσεις ποια AF μέθοδο θα χρησιμοποιήσεις. Η λειτουργία ‘Face+Tracking’ θα σε βοηθήσει να εστιάσεις στο θέμα. Με μεγαλύτερη περιοχή εστίασης, η λειτουργία ‘FlexiZone- Multi’ θα σε βοηθήσει να εστιάζεις ευκολότερα σε κινούμενα αντικείμενα. Η λειτουργία ‘FlexiZone- Single’ είναι αποτελεσματική για να εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο θέμα.
Επιλογή Ρύθμισης Picture Style
Με τη φωτογραφία, είναι ευκολότερο να επιλέξεις στιλ Φωτογραφίας και έπειτα να την επεξεργαστείς, αλλά με το βίντεο πρέπει να το κάνεις τη στιγμή που τραβάς. Αφού έχεις επιλέξει τη ρύθμιση, είτε είναι Landscape, Portrait ή Monochrome, μπορείς να επεξεργαστείς το στιλ επιλέγοντας το κουμπί ‘Info’ και αλλάζοντας τις ρυθμίσεις. Αν σκοπεύεις να επεξεργαστείς το υλικό, τότε μπορείς να δημιουργήσεις πιο ακατέργαστο στιλ φωτογραφίας, έτσι ώστε να μπορείς να το επεξεργαστείς ευκολότερα μετά. Αυτό μπορεί να γίνει μειώνοντας το saturation, τα highlights, και το contrast, για παράδειγμα. Αν δεν έχεις σκοπό να επεξεργαστείς το βίντεο, τότε επίλεξε το ‘Landscape’ ή το ‘Portrait Picture’, που θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις βίντεο, τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις κατευθείαν από την κάμερα.
Ισορροπία λευκού
Την ισορροπία λευκού είναι σημαντικό να τη ρυθμίσεις πριν ξεκινήσεις την καταγραφή του βίντεο. Αντίθετα από τις φωτογραφίες, δεν είναι τόσο εύκολο να επεξεργαστείς την ισορροπία λευκού αφού έχεις τραβήξει το βίντεο. Στο μενού ‘white balance’ επίλεξε το ‘K’ (Kelvin). Συνήθως, η καλύτερη ρύθμιση για την ισορροπία λευκού στο φως της ημέρας είναι 5500 kelvins. Αυτή η ρύθμιση θα σου δώσει έναν πιο ζεστό τόνο. Το βράδυ, ρύθμισέ το στους 3200 kelvins, για έναν πιο ψυχρό, μπλε τόνο.
Ταχύτητα, Διάφραγμα, ISO
Ταχύτητα
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάσαι όταν βγάζεις βίντεο, είναι ότι η ταχύτητα (shutter speed) πρέπει να είναι ρυθμισμένη ώστε να διπλασιάζει τον ρυθμό καρέ (frame rate). Αυτό θα σε βοηθήσει να πετύχεις στρωτή, κινηματογραφική κίνηση. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο δεν θα εμφανιστεί κανένα τρεμόσβημα των χρωμάτων. Για παράδειγμα, αν το fps είναι 50, η ταχύτητα θα πρέπει να είναι 1/100. Αν το fps είναι 60, η ταχύτητα θα πρέπει να είναι 1/120 ή 1/125.
Διάφραγμα (Aperture)
Οι ρυθμίσεις του διαφράγματος, σου επιτρέπουν να ελέγξεις το βάθος πεδίου και πόσο μέρος του πλάνου σου είναι εστιασμένο. Για παράδειγμα, ένα χαμηλό διάφραγμα στο f/2.8 θα σε βοηθήσει να απομονώσεις το θέμα σου και να δημιουργήσεις ένα θολό φόντο. Με ένα πιο υψηλό διάφραγμα στο f/22 θα είναι όλο το πλάνο εστιασμένο, το οποίο είναι ιδανικό για τοπία και ομάδες ανθρώπων.
ISO
Με το ISO ελέγχεις την ευαισθησία της κάμερας. Το υψηλότερο ISO δημιουργεί πιο φωτεινή εικόνα. Αλλά με υψηλότερο ISO θα χάσεις κάποιες λεπτομέρειες της εικόνας.
Τώρα μπορείς να ξεκινήσεις να απαθανατίζεις τις στιγμές σου με κινηματογραφικό τρόπο!