Το επαγγελματικό σας ψυγείο είναι από τα πιο σημαντικά εργαλεία της επιχείρησής σας. Διασφαλίζει ότι τα τρόφιμα είναι φρέσκα, συνεπώς καθορίζει και την ποιότητα των υπηρεσιών σας.
Έρευνα αγοράς
Αρχικά, θα πρέπει να προσέξετε από την αρχή να επενδύσετε σε ένα ψυγείο με χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν ότι θα αντέξει στον χρόνο. Επιλέξτε ένα ψυγείο με ποιοτικά ανώτερο χάλυβα AISI 304 18/8-10, αντιμικροβιακή και αντιδιαβρωτική προστασία των εξατμιστών και απροβλημάτιστη λειτουργία των συσκευών όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος φτάνει τους 43°C.
Τοποθέτηση
Θα πρέπει να διασφαλίσετε την ανεμπόδιστη κυκλοφορία του αέρα και τον αερισμό του μηχανισμού της ψύξης. Για να συμβαίνει αυτό, ο ψυχόμενος θάλαμος θα πρέπει να έχει απόσταση τουλάχιστον 25 εκατοστά από το ταβάνι. Όσον αφορά τα ψυγεία πάγου, δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια μπροστά στις οπές αερισμού του ψυκτικού μηχανήματος.
Φόρτωση χώρου ψύξης
Πολύ σημαντικός είναι και ο τρόπος που τοποθετούνται τα τρόφιμα μέσα στο ψυγείο. Δηλαδή, τα δοχεία πρέπει να τοποθετούνται πάνω στις σχάρες, όχι στο πάτωμα και τα υλικά εντός της επιφάνειας των σχαρών. Επίσης, δεν πρέπει να ξεπερνιέται η σήμανση της μέγιστης στάθμης για να μην παρεμποδίζεται η κυκλοφορία του αέρα μέσα στο ψυγείο.
Τρόποι αποθήκευσης
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στην αποθήκευση των τροφίμων. Τα όξινα τρόφιμα, όπως το λεμόνι, το κρασί και το ξύδι θα πρέπει να σφραγίζονται αεροστεγώς και μετά να τοποθετούνται στο ψυγείο.
Καθαρισμός
Θα πρέπει να φροντίσετε για τον καθαρισμό του ψυγείου. Αποφύγετε απορρυπαντικά με χλωρίνη, καθώς μπορεί να προκαλέσει διάβρωση στην επιφάνεια του ψυγείου. Καθαρίστε το ψυγείο με σαπουνόνερο κι ένα μαλακό πανί. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι όλες οι επιφάνειες του ψυγείου είναι στεγνές.
Συντήρηση
Η συντήρηση προτείνεται να γίνεται κάθε 12 μήνες. Αυτό εξαρτάται, βέβαια, από τη χρήση που γίνεται στο ψυγείο. Η συντήρηση είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ψυγείου αλλά και για την εξασφάλιση της διάρκειας ζωής του.
Για τη συντήρηση θα πρέπει να ακολουθείτε αυτές τις οδηγίες:
Θα πρέπει να ελέγχετε τις φλάντζες για τυχόν σκισίματα, διότι μπορεί να οδηγούν σε διαρροή του ψυχρού αέρα. Επίσης, θα πρέπει να καθαρίζονται συχνά, διότι η βρωμιά μπορεί να προκαλέσει φθορές στη φλάντζα.
Τα φίλτρα αέρα πρέπει να καθαρίζονται από τη σκόνη και το λίπος, ώστε να μην παρεμποδίζεται η κυκλοφορία του αέρα. Για τη σκόνη χρησιμοποιείστε σκούπα και για το λίπος το κατάλληλο απολιπαντικό. Σημαντικός είναι και ο καθαρισμός των πηνίων, συμπύκνωσης κι εξάτμισης, με την ηλεκτρική σκούπα, μία φορά το τρίμηνο.
Θερμόμετρο
Μπορείτε να τοποθετήσετε θερμόμετρο στο ψυγείο, ώστε να ελέγχετε τη θερμοκρασία του. Στον χώρο της συντήρησης η θερμοκρασία πρέπει να κυμαίνεται στους 2-4 °C. Αν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 4 °C υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθούν τα τρόφιμα. Ενώ αν είναι στο 0 μπορεί να σχηματιστεί πάγος στο ψυγείο. Στον χώρο της κατάψυξης η θερμοκρασία πρέπει να κυμαίνεται στους -18 °C έως -24°C. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε το ψυγείο σας, ώστε να λειτουργεί σωστά και να προσφέρει τη βέλτιστη διατήρηση των τροφίμων αλλά και να αυξάνεται η διάρκεια της ζωής του. Αυτά τα βήματα θα σας βοηθήσουν να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.