Για το Σπίτι Blog

Επιδότηση για ηλεκτρικές συσκευές 2022

επιδότηση για ηλεκτρικές συσκευές

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει πρόγραμμα επιδότησης για ηλεκτρικές συσκευές, ώστε να αντικαταστήσουν οι πολίτες τις παλιές τους συσκευές με καινούριες. Η επιδότηση έχει ως σκοπό να αντικατασταθούν οι παλιές ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια με νέες που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και είναι καλύτερες για το περιβάλλον. Επιπλέον, οι νέες συσκευές καίνε και λιγότερο ρεύμα, οπότε είναι καλύτερες για την οικονομία του κάθε νοικοκυριού.

Η επιδότηση θα δοθεί σε όλη τη χώρα αλλά θα υπάρχουν κριτήρια. Δηλαδή, θα δοθεί προτεραιότητα σε πολίτες με παλαιότερες συσκευές (1990 ή 2000) κι έπειτα σε νοικοκυριά με πιο σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές. Αυτό θα συμβεί διότι οι παλιότερες συσκευές καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια και ρεύμα. Επίσης, θα ληφθεί υπόψη και η οικονομική κατάσταση των πολιτών.

Η χρηματοδότηση πιθανόν θα γίνει από το ΕΣΠΑ και θα ανέρχεται περίπου στα 40 εκατομμύρια ευρώ. Η επιδότηση θα είναι γύρω στο 30-40% επί της δαπάνης προμήθειας και θα υπάρχει και ανώτατο όριο επιδότησης.

Οι ηλεκτρικές συσκευές που θα μπορούν να αντικατασταθούν με το πρόγραμμα επιδότησης είναι τα κλιματιστικά, τα ψυγεία, οι καταψύκτες και πιθανόν και τα πλυντήρια. Θα ετοιμαστεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα μπορούν οι πολίτες να κάνουν τις αιτήσεις τους για να πάρουν την επιδότηση και πιθανόν να δίνεται σε μορφή κουπονιού έκπτωσης.

Το πρόγραμμα της επιδότησης δεν θα ξεκινήσει πριν από τον Απρίλιο. Μέχρι τότε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα κάνει συναντήσεις με εκπροσώπους της αγοράς ηλεκτρικών συσκευών, ώστε να συζητηθούν οι απαραίτητες λεπτομέρειες.

Η ενεργειακή κλάση

Η επιδότηση αυτή θα βοηθήσει στο περιβάλλον, καθώς οι παλιές ηλεκτρικές συσκευές που θα αντικατασταθούν έχουν χαμηλή ενεργειακή κλάση. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουν πολλή ενέργεια και είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον. Οι νέες ηλεκτρικές συσκευές έχουν μεγαλύτερη ενεργειακή κλάση και είναι καλύτερες για το περιβάλλον, αφού δεν καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Έτσι, το ανθρακικό αποτύπωμα του καθενός θα περιοριστεί. Επιπλέον, οι συσκευές με υψηλή ενεργειακή κλάση, εφόσον καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, καίνε λιγότερο ρεύμα, συνεπώς οι λογαριασμοί του ρεύματος είναι πιο μικροί και τα νοικοκυριά κάνουν οικονομία.

Την ενεργειακή κλάση τη βλέπει κανείς πάνω στην ενεργειακή ετικέτα που διαθέτουν τα προϊόντα. Από τη 1η Μαρτίου του 2021 έχει αλλάξει η ενεργειακή ετικέτα. Αρχικά, άλλαξε σε 4 κατηγορίες προϊόντων, στα ψυγεία, καταψύκτες, στα πλυντήρια πιάτων, στα πλυντήρια ρούχων και στις τηλεοράσεις. Από τη 1η Σεπτεμβρίου άλλαξε στους λαμπτήρες και στις λάμπες. Όσο περνάνε τα χρόνια θα αλλάζουν και σε άλλα προϊόντα.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα προϊόντα ήταν Α+, Α++, Α+++, σύμφωνα με την παλιά ετικέτα. Η νέα ετικέτα θα είναι πιο απλοποιημένη με μία κλίμακα A-G, ώστε λίγα προϊόντα να φτάνουν στο Α. Πέρα από την ενεργειακή κλάση, στη νέα ενεργειακή ετικέτα θα εμφανίζεται κι ένας κωδικός QR ο οποίος θα οδηγεί προς μία πανευρωπαϊκή βάση, όπου ο καταναλωτής θα μπορεί να βρει περισσότερες λεπτομέρειες για το προϊόν.

https://greece.representation.ec.europa.eu/sites/default/files/styles/embed_medium/public/2021-12/energy.jpg?itok=9n0oIozZ

Επιπλέον, μία ακόμα ρύθμιση με οικολογικό χαρακτήρα, είναι ότι οι κατασκευαστές θα πρέπει να έχουν ανταλλακτικά για τα προϊόντα που πουλάνε για τουλάχιστον 7-10 χρόνια από την αγορά του τελευταίου τεμαχίου ενός προϊόντος. Έτσι, θα υπάρχει η δυνατότητα επισκευής μίας συσκευής, γεγονός πολύ σημαντικό για το περιβάλλον. Επιπλέον, όσο μεγαλύτερη είναι η ενεργειακή κλάση, τόσο περισσότερο βοηθάει στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Η παλιά ενεργειακή ετικέτα ήταν πολύ επιτυχημένη, καθώς μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2021, περίπου το 90% των ετικετών ήταν Α+, Α++, Α+++. Η νέα ενεργειακή ετικέτα θα είναι πιο σαφής και θα παρακινήσει τις επιχειρήσεις να βελτιώνουν συνεχώς την ενεργειακή κλάση των προϊόντων τους. Για κάποιο διάστημα μπορεί να βλέπετε σε κάποια προϊόντα και τις δύο ετικέτες (την παλιά και την καινούρια) μέχρι να γίνει η μετάβαση. Από ένα σημείο και μετά, όμως, θα καθιερωθεί η νέα ενεργειακή ετικέτα και θα υπάρχει μόνο αυτή στα προϊόντα.

Πηγές: https://www.tanea.gr/print/2022/01/17/economy/poioi-kai-posa-tha-paroun-epidotisi-gia-tin-aposyrsi/,
https://greece.representation.ec.europa.eu/news/nees-energeiakes-etiketes-tis-ee-se-ishy-apo-tin-1i-martioy-2021-2021-03-01_el