Για το Σπίτι Blog

5 Είδη μπλέντερ και που χρησιμεύει το καθένα

5 είδη μπλέντερ

Μπορεί να σου αρέσει συνέχεια να δοκιμάζεις καινούριες συνταγές στην κουζίνα ή να είσαι καινούρια νοικοκυρά και να ανακαλύπτεις τώρα τη χρησιμότητα της κάθε συσκευής. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ένα μπλέντερ, είναι πολύ χρήσιμο στην κουζίνα.

Υπάρχουν 5 είδη μπλέντερ που το καθένα επιτελεί και ένα διαφορετικό ρόλο. Ανάλογα λοιπόν τη συνταγή που κάνεις, οφείλεις να χρησιμοποιείς και τον κατάλληλο τύπο μπλέντερ κάθε φορά. Η χρήση του κατάλληλου τύπου μπλέντερ, διευκολύνει στο μαγείρεμα αλλά βελτιώνει και το αποτέλεσμα του φαγητού, μιας και έχει υποστεί σωστή επεξεργασία.

Η επιλογή του κατάλληλου είδους μπλέντερ, θα σου γλυτώσει πολύ χρόνο και ταλαιπωρία για την παρασκευή ενός φαγητού και παράλληλα θα σου δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πάμε να δούμε με τη σειρά ποια είδη μπλέντερ υπάρχουν:

Σταθερό μπλέντερ

Το σταθερό μπλέντερ είναι ιδανικό για τη δημιουργία σος και την πολτοποίηση διαφόρων φρούτων και λαχανικών. Οι λεπίδες του μπλέντερ είναι αρκετά μεγάλες ώστε να πολτοποιούν τα φρούτα και τα λαχανικά. Ταυτόχρονα, το δοχείο είναι ευρύχωρο και επιτρέπει στις λεπίδες να περιστραφούν με μεγάλη ταχύτητα. Έτσι το μείγμα μπορεί να ομοιογενοποιηθεί γρήγορα και σωστά. Επίσης λόγω του μεγέθους του δοχείου, δεν υπάρχει ο κίνδυνος να υπερχειλίσει το μείγμα.

Τα μπλέντερ χωρίζονται σε 2 κατηγορίες. Στα μικρής ισχύος, τα οποία χρησιμεύουν για τις βασικές διεργασίες σε μια κουζίνα. Τα μεγάλης ισχύος από την άλλη, προορίζονται για πιο συχνή χρήση και είναι πολυχρηστικά. Σαφώς κοστίζουν και πολύ περισσότερο, αλλά είναι πολύ πρακτικά και χρήσιμα. Επιπλέον το γεγονός ότι διαθέτουν καπάκι από πάνω, δίνει την ευχέρεια να προσθέσουμε και άλλα υλικά σταδιακά. Είναι σίγουρα απαραίτητο σε κάθε νοικοκυριό.

μπλέντερ OK

Ραβδομπλέντερ

Το ραβδομπλέντερ ή αλλιώς μπλέντερ χειρός, μπορεί να πολτοποιήσει μικρές ποσότητες, όπως για παράδειγμα smoothies ή σούπες βελουτέ. Είναι επίσης κατάλληλο για την παρασκευή διαφόρων σος, όπως και ένα σταθερό μπλέντερ. Βέβαια τα κάνει όλα σε πιο αργό ρυθμό και δεν πολτοποιεί άψογα τα μείγματα. Παρόλα αυτά, το μικρό του μέγεθος το κάνει πολύ πρακτικό, γιατί μπορείς να το αποθηκεύσεις παντού και είναι ότι πρέπει για τα μικρά νοικοκυριά, μιας και βολεύει να το χρησιμοποιείς σχεδόν παντού.

Επιπλέον το ραβδομπλέντερ εξαιτίας του ότι δεν διαθέτει δοχείο, καπάκι κλπ, είναι πιο εύκολο στο καθάρισμα. Ειδικά αν η κεφαλή του ραβδομπλέντερ είναι αποσπώμενη, τότε μπαίνει εύκολα σε πλυντήριο πιάτων κάνοντας τη ζωή σου ακόμα πιο εύκολη.

Τα ραβδομπλέντερ επίσης διαθέτουν δυνατότητα ρύθμισης της ταχύτητας ανάλογα με το είδος παρασκευής. Συνήθως περιλαμβάνουν διάφορα μικρά αξεσουάρ, τα οποία έχουν μια ξεχωριστή ειδική χρήση το καθένα. Για παράδειγμα ο αυγοδάρτης χρησιμεύει στη παρασκευή, μους, σαντιγής και άλλες τέτοιες κρέμες ζαχαροπλαστικής. Ωστόσο, η χρήση ραβδομπλέντερ χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Αυτό γιατί οι ράβδοι που διαθέτει, μπορεί να οδηγήσουν σε ατύχημα και να γδάρουν τα χέρια.

Πολυκόφτης (μπλέντερ)

Ο πολυκόφτης είναι ένα εξίσου σημαντικό εργαλείο για την κουζίνα σου, καθώς, η δουλειά του είναι να τεμαχίζει, να ψιλοκόβει και να τρίβει. Επομένως είναι κατάλληλος για να ψιλοκόβει κρεμμύδια, να τρίβει τυριά και αλλαντικά και να πολτοποιεί φρούτα και λαχανικά. Επιπλέον μπορείς να πολτοποιήσεις και μαλακές τροφές, καθώς οι λεπίδες του πολυκόφτη είναι μεγαλύτερες από αυτές του μπλέντερ και το δοχείο είναι πιο φαρδύ. Μπορείς ακόμα να παρασκευάσεις και παγωτό, πολτοποιώντας παγωμένα φρούτα, αλλά και να ψιλοκόψεις κιμά. Φυσικά, ο πολυκόφτης είναι πιο ακριβός από ένα απλό μπλέντερ ή ραβδμπλέντερ. Βέβαια είναι πολύ πρακτικός καθώς έχει πολλές χρήσεις και μπορεί να καθαριστεί εύκολα στο πλυντήριο πιάτων.

μπλέντερ gruppe kyklos

Μίξερ με Βάση

Το συγκεκριμένο μίξερ χρησιμεύει για να φτιάξεις οποιαδήποτε αρτολιχουδιά επιθυμείς. Το μίξερ με βάση, μπορεί να αναμιγνύει βούτυρο με ζύμη και να τα ομοιογενοποιεί, προκειμένου να φτιάξει ζύμη για πίτσα, τάρτα αλλά και ψωμί. Βέβαια αυτός ο τύπος μπλέντερ, είναι κατάλληλος κυρίως σε νοικοκυρές, οι οποίες φτιάχνουν τακτικά αρτοσκευάσματα. Η συγκεκριμένη συσκευή είναι αρκετά βαριά και καταλαμβάνει πολύ χώρο μέσα στην κουζίνα. Αν δεν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, τότε μπορείτε να χρησιμοποιείτε περιστασιακά ένα απλό μπλέντερ, το οποίο θα σας βγάζει ασπροπρόσωπες. Οπότε σκέψου σοβαρά αν θα επιλέξεις αυτή τη συσκευή για την κουζίνα σου. Αλλιώς θα την έχεις απλά χώρο, χωρίς να σου είναι και χρήσιμη τελικά.

μπλέντερ Moulinex

Μίξερ χειρός

Τα μίξερ χειρός χρησιμεύουν σε περίπτωση που φτιάχνεις κυρίως γλυκά. Είναι εύκολα στη χρήση, για να μπορέσεις να χτυπήσεις αυγά για μαρέγκα και για σαντιγί ή να ομοιογενοποιήσεις βούτυρο μαζί με κάποιο άλλο υλικό και να φτιάξεις για παράδειγμα ζύμη για ψωμί. Φυσικά τα μίξερ χειρός υστερούν σε σχέση με τα μίξερ που διαθέτουν κάδο όσον αφορά στην ισχύς και για αυτό είναι φυσικά πιο οικονομικά. Αν για παράδειγμα θέλεις να φτιάξεις ζύμη, το πιο πιθανό είναι να καταλήξεις να ζυμώνεις με τα χέρια. Παρόλα αυτά το μίξερ χειρός είναι σχετικά μικρό και πρακτικό, επομένως είναι εύκολο στην αποθήκευση.

Όπως καταλαβαίνεις το κάθε είδος μπλέντερ έχει και μια διαφορετική χρησιμότητα. Κάθε είδος έχει θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά. Επομένως πριν προβείς σε αγορά, θα πρέπει να σκεφτείς ποιο είδος καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σου. Σκέψου με την ησυχία σου και κάνε την καλύτερη επιλογή για εσένα!