Τα καλοκαιρινά φαγητά θέλουμε να είναι ελαφριά και εύκολα στη διαδικασία. Συνήθως το καλοκαίρι η ζέστη, μας κάνει να θέλουμε πιο δροσιστικά φαγητά, τα οποία μπορούμε να τα φάμε ακόμα και κρύα και διατηρούν τη νοστιμιά τους. Παρακάτω σας έχουμε ετοιμάσει μερικές συνταγές για νόστιμα και υγιεινά καλοκαιρινά φαγητά, που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα.
Ταγιατέλες πράσινες με σολομό, κρέμα γάλακτος και μανιτάρια
Για να φτιάξετε τη ζύμη για τις πράσινες ταγιατέλες χρειάζεστε 2 αυγά και 100 γρ. πολτοποιημένο σπανάκι. Το πολτοποιημένο σπανάκι πρώτα θα πρέπει να το ζεματήσετε. Αυτή τη διαδικασία πρέπει να την κάνετε για να αδρανοποιηθούν τα ένζυμα από το σπανάκι αλλά και για να διατηρήσει το σπανάκι ζωηρό το χρώμα του. Πρέπει να γνωρίζετε πως το στράγγισμα το κάνουμε σε τρυπητή κουτάλα και στη συνέχεια τοποθετούμε το σπανάκι σε κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός και να διατηρήσει έτσι το χρώμα του ζωντανό. Φυσικά θα χρειαστείτε και τη βοήθεια μιας μηχανής ζυμαρικών όταν έρθει η ώρα να ανοίξετε φύλλα για τις ταγιατέλες. Στη συνέχεια θα χρειαστεί να ψήσετε τον σολομό και να προσθέσετε την κρέμα γάλακτος με τα μανιτάρια. Πάμε όμως να τα δούμε πιο αναλυτικά.
Υλικά για 4 πιάτα
Για τη ζύμη θα χρειαστείτε
- 400 γρ. αλεύρι σκληρό
- 2 αυγά
- 100 γρ. σπανάκι ζεματισμένο και πολτοποιημένο
- Αλάτι
Για την κρέμα γάλακτος και τα μανιτάρια και το σολομό θα χρειαστείτε
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος
- 300 γρ. κομμένα σε φέτες μανιτάρια
- 4 φιλέτα σολομό
Εκτέλεση
Για τη ζύμη: Ζεματάμε το σπανάκι και στη συνέχεια το πολτοποιούμε με ένα μπλέντερ. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπωλ και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση. Προσθέτουμε τα αυγά, το αλάτι και το πολτοποιημένο σπανάκι.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να σφίξει η ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά και στη συνέχεια την ανοίγουμε σε φύλλα με τη βοήθεια της μηχανής των ζυμαρικών ή τον πλάστη. Κόβουμε με τη μηχανή ή με το χέρι ταγιατέλες. Αφήνουμε λίγο τα ζυμαρικά να στεγνώσουν και στη συνέχεια τα βράζουμε. Μόλις τα βράσουμε αφήνουμε λίγο νερό από τα μακαρόνια στην άκρη.
Για τη σάλτσα με κρέμα γάλακτος: Κόβουμε τα μανιτάρια σε μικρότερα κομμάτια και τα σοτάρουμε σε ένα τηγάνι. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο νερό, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν. Μόλις πάρουν βράση ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει πιο πηκτή. Στο τέλος ρίχνουμε από το νερό που αφήσαμε πριν από τα μακαρόνια.
Κοτόπουλο με ρύζι και σάλτσα από γιαούρτι, μουστάρδα, πιπεριές και κολοκυθάκι
Ένα από τα πιο ελαφριά, γευστικά και υγιεινά φαγητά για τώρα το καλοκαίρι είναι το κοτόπουλο με ρύζι και σάλτσα από γιαούρτι και μουστάρδα. Είναι μια εύκολη και γρήγορη συνταγή και το καλύτερο είναι ότι είναι το ίδιο γευστικό ακόμα και κρύο!
Υλικά που χρειάζεστε
- 1 κοτόπουλο ολόκληρο κομμένο σε φέτες
- 1 κρεμμύδι
- 2 πιπεριές (1 κόκκινη και 1 πράσινη)
- 1 μεγάλο κολοκυθάκι
- 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- Χυμό από 2 μικρά λεμόνια
Εκτέλεση
Κόβουμε το κοτόπουλο σε 6 ή 8 κομμάτια και τα αλατοπιπερώνουμε.
Σοτάρουμε τα κομμάτια κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο, μέχρι να πάρει χρώμα το κοτόπουλο και το βγάζουμε από την κατσαρόλα.
Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μαζί με τις πιπεριές και το κολοκυθάκι μέχρι να μαλακώσουν.
Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε νερό και βάζουμε ξανά το κοτόπουλο μέσα για 40-50 λεπτά περίπου. Αν χρειαστεί στο ενδιάμεσο προσθέτουμε και άλλο νερό. Έπειτα βγάζουμε το κοτόπουλο από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό από το λεμόνι.
Τέλος βάζουμε σε ένα μπολ τη μουστάρδα και το γιαούρτι και παίρνουμε σιγά σιγά από τη ζεστή σάλτσα της κατσαρόλας και ρίχνουμε στο μπολ, ανακατεύοντας για να μην κόψει το γιαούρτι.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε το ρύζι και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε στα πιάτα.
Καλή απόλαυση!
Φυσικά για να μπορέσετε να τα φτιάξετε όλα αυτά χρειάζεστε τον απαραίτητο εξοπλισμό. Ο παρασκευαστής ζυμαρικών είναι απαραίτητος για να φτιάξετε τις ταγιατέλες. Παρασκευάζει 220 γραμμάρια ζυμαρικών σε 10 λεπτά. Είναι ένα εργαλείο που θα σας βοηθήσει στη δύσκολη αυτή διαδικασία.
Εκτός από αυτό όμως στο site μας μπορείτε να βρείτε και άλλες συσκευές κουζίνας, όπως πολυμάγειρα, μπλέντερ, αρτοπαρασκευαστή, κουζινομηχανή και μαγειρικά σκεύη.